450 тисяч гривень шефської допомоги надала Івано-Франківська область Збройним Силам України

Наприкінці минулого тижня на Прикарпатті вчергове працювала виїзна редакція центрального друкованого органу Міністерства оборони України газети «Народна Армія». 
В обласній державній адміністрації з першим заступником головного редактора газети полковником Романом Драпаком зустрівся перший заступник голови ОДА Василь Плавюк. 

Зазначалося: на території Івано-Франківської області свого часу було розташовано чимало військових частин та об’єднань, які в процесі реформування Збройних Сил України були розформовані. Залишились дві військові частини: 114-та бригада тактичної авіації та 136-ий центр забезпечення ракетами і боєприпасами. 

«В нашій області є чимало проблемних питань, які ми напряму ставили Міністру оборони України, - зазначив Василь Плавюк. – Одні з них почали вирішуватись, інші отримали наразі незрозумілу оцінку та позицію Міноборони. Зокрема, щодо долі мешканців військової частині поблизу Делятина». 

За словами першого заступника голови ОДА, люди, які там живуть і служать, через статус «закритого» містечка залишились «відокремленими від багатьох аспектів нормального життя, починаючи з реєстрації та соціального захисту». 

Інша «серйозна проблема», на переконання Василя Плавюка, це Ценжів. Влітку минулого року звідси було вивезено весь запас ракетного окислювача меланж. Однак там залишились проживати сім’ї колишніх військовослужбовців, які проходили службу на вже майже розформованій базі зберігання ракетного пального. Сьогодні вони не відносяться ні до села, ні до міста. Тут також є чимало комунальних і соціальних проблем. 

«Є рішення Івано-Франківської обласної ради і обласної адміністрації про готовність взяти в управління всю територію колишнього військового містечка Ценжів з усіма проблемами - рекультивацією землі, побутовими питаннями мешканців, - зазначив перший заступник голови ОДА. - Єдина умова: ця передача землі має бути безкоштовною, адже ми мусимо використати 3-4 мільйони гривень на рекультивацію земель та 10-11 мільйонів на закупівлю квартир для відселення мешканців». 

За словами Василя Плавюка, на територію колишньої бази зберігання ракетного пального вже є інвестиційний проект щодо створення там сучасного індустріального технопарку. Мовляв, як тільки дозвіл про передачу майна буде підписано у Кабінеті Міністрів України, всі питання область вирішуватиме з Міноборони за столом перемовин. 

Водночас зазначалося: на території області є декілька колишніх військових містечок, майно яких вже передано в оперативне користування, однак область не може повноцінно їх використовувати «через не врегульоване земельне питання». Це, зокрема, території колишніх військових частин в Корничі на Коломийщині, Межигір’ї, Ценжеві-2 (колишній бункер управління Збройними Силами країн Варшавського договору). В квітні 2004 року постановою Кабінету Міністрів України було створено урядову комісію з питань передачі земель, які знаходяться у використанні силових та інших державних структур, у комунальну власність. Однак ця комісія не працює. 

Перший заступник голови ОДА навів чимало прикладів шефської допомоги, яку Івано-Франківська область традиційно надає частинам та з’єднанням Міноборони. Зокрема, про виділення 20 тисяч гривень на закупівлю лісу для частин Чорноморського флоту, шиферу та інших будівельних матеріалів для ремонту казарм. Крім цього, за кошти обласного бюджету неодноразово закуповувались столи, стільці та інші меблі. 

За словами Василя Плавюка, в поточному році Івано-Франківська область допомогла Збройним Силам України на загальну суму 450 тисяч гривень. 

Перший заступник голови ОДА підтримав пропозицію редакції газети «Народна Армія» щодо передплати її у загальноосвітніх навчальних закладах області, на допомогу учням у вивченні шкільного предмету «Основи захисту Вітчизни».


Підполковник Тарас Грень.

Леся, 21.11.2011 14:17



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини