Більшість українців підтримують підписання Угоди про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом — дослідження соцгрупи «Рейтинг»

56% опитаних українців підтримують підписання Угоди про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом, не підтримують – 26%, не визначились – 18%.

Серед найбільших прихильників підписання Угоди про Зону вільної торгівлі з ЄС мешканці Півночі, Заходу і знову Сходу, прихильники Свободи, Фронту змін, Батьківщини та партії УДАР.

Одночасно 53% опитаних українців підтримують вступ України до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном, не підтримують – 28%, не визначились – 19%.

Серед найбільших прихильників Митного союзу мешканці Сходу, Донбасу і Півдня, прихильники КПУ і Партії регіонів.

Таким чином, щонайменше 30% українців одночасно підтримують і вступ України до Митного союзу і підписання Угоди про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом, зокрема найбільше на Півночі і Сході (40%).

Є і такі, які одночасно не підтримують ані вступ України до Митного союзу, ані підписання Угоди про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом, таких – 4%, зокрема найбільше в Центрі (9%).

Враховуючи такі особливості відповідей серед українців, респондентам було задане пряме запитання. Отже на думку опитаних, для України підписання Угоди про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом більш вигідне (39%), ніж вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном (34%). 27% – не змогли визначитися.

В результаті Захід, Північ і Центр України більше підтримують Угоду з Євросоюзом. Донбас, Південь і Схід – вступ до Митного союзу. Хоча як серед прихильників Батьківщини 14% підтримують вступ до Митного союзу, так і серед  комуністів знайшлись 14% прихильників Угоди з Євросоюзом. Так само 27% прихильників Партії регіонів підтримали Угоду з Євросоюзом, як і 22% прихильників Фронту змін – вступ до Митного союзу.

Чим молодше респонденти, тим більше серед них прихильників підписання Угоди про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом (від 47% у віці 18–29 років до 27% – серед пенсіонерів). Відповідно чим старші респонденти, тим більше вони за Митний союз (від 43% серед пенсіонерів до 27% – серед молоді).

Леся, 07.10.2011 11:45



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини