Дмитро Шлемко: Проблема не в підписанні газових угод, а в тому, що Юлія Володимирівна не скорилася цьому режиму

Обласна організація партії «ВО «Батьківщина» протягом 19 -24 серпня 2011 року проводить автопробіг містами та районами Івано-Франківщини, присвячений 20-річчю Незалежності України. Його мета – донести до краян істинні цілі та мету чинного президента України Януковича та чинного Уряду, це  ліквідувати в Україні сильну опозицію, зруйнувати демократію, встановити в суспільстві диктатуру страху та авторитарний режим.

Про сам автопробіг, про ситуацію довкола справи над Юлією Тимошенко, про політичну та економічну ситуацію в Україні журналісти «Малакави» говорили з народним депутатом Дмитром Шлемком.

- Минулого тижня стартував автопробіг, організований ВО «Батьківщина». Розкажіть детальніше, з якою метою був організований автопробіг, яким маршрутом проходить. Як сприймають люди активістів, які у них настрої?

Сьогодні склалася парадоксальна ситуація на 20 році Незалежності влада не хоче відзначати свята.

Ми вирішили до Дня Незалежності показати людям, що є політичні сили, для яких не байдуже, що сьогодні не святкує влада, нам головне, що мають святкувати українці. Ми їдемо до людей, проводимо на кожному етапі, який розбитий на п’ять маршрутів і включає в себе районні центри, мітинги і говоримо правду. Я перший раз бачив людей, які напевно, згадали 2004 рік і зустрічали нашу колону з клаксонами. Вони були здивовані, адже думали, що усі опозиційні сили вже відповідно сховалися і чекають чим закінчиться суд над Юлією Тимошенко, засудять її, отже всі інші будуть мовчати, бо боятимуться, що вони будуть наступні, а якщо ні, то кожен буде говорити, що я щось робив. А ми хочемо робити конкретну справу.

- Соціологи говорять про те, що після Помаранчевої революції українці розчарувалися у будь-яких акціях протесту, і що зібрати новий Майдан жодній політичній силі не вдасться. Натомість, ви на прес-конференції сказала про те, що в Україні все тільки починається, і що на основні події слід очікувати восени. Як ви гадаєте, чи ще можна українців розворушити і спонукати до радикальних кроків і масових акцій протестів?

Хто міг знати, що Ющенко виявиться не краще своїх попередників, можливо, навіть гіршим, адже вони не давали надій, а він дав великі надії, і вони потонули у словах. Тому він персонально відповідальний за ті розчарування, які є сьогодні в людей. 24 серпня у Києві, на мою думку, відбудеться величезний мітинг, який дасть можливість показати, що опозиція об’єдналася. Людям я єдине хотів би сказати – не будьте байдужими, бо вона в даному випадку межує уже із злочинністю, тому що, якщо кожен сховається в своїх норах, то кожного видовбувати будуть по одному. Але якщо ми всі разом скажемо слово «НІ» цій владі, безперечно, що вона кане в Лету.

- Складається таке враження, що всією цією політикою українців просто хочуть відволікти від економічних питань. Вони зараз і так знаходяться на межі виживання. А тут ще з вересня дорожчає паливо і комуналка. Минулої п’ятниці речник Президента пані Акімова заявила про те, що в країні інфляція і у зв’язку з цим тарифи на комунальні послуги втратили свою актуальність.

Безперечно, влада сьогодні на грані банкрутства, в прямому розумінні цього слова. Вони розраховували, що проголосувавши закон «Про пенсійну реформу», як одну з вимог Міжнародного Валютного Фонду, вони отримають черговий транш кредиту і ним прикриють дефіцит бюджету. Їм це не вдалося, і, на мою думку, вони до кінця року його не одержать. Тому вони сьогодні натискають на друкарський станок, і як свідчить монетарна база, сьогодні вже 200 мільярдів додатково випущено грошей, тобто зроблено крок, який приведе до інфляції. В зв’язку з цим, вже сьогодні починають говорити про те, що у вересні буде девальвація гривні, а це означає, що розпочнеться процес інфляції. Всі очікують, що осінню піднімуться тарифи на житлово-комунальні послуги по всій Україні, адже знову на вимогу Валютного Фонду вони піднімуть ціну на газ ще на 50 %. Влада розуміє, що потрібно витиснути все з народу, поки люди не піднімуть народний гнів.

- До виборів, очевидно, вже готується і провладна гілка, об’єднання Партії регіонів і «Сильної України» Тігіпка, напевно, є свідченням цього. Як ви вважаєте, чому Тігіпко, який себе завжди позиціонував, як сильного гравця, пішов на такий альянс, який, безумовно, вдарить по рейтингу його партії.

Останні соціологічні дослідження показують, що «Сильна Україна» практично упала після президентських виборів і рейтинг мав тільки один єдиний Тігіпко. «Сильна Украйна», як партія, нічого неварта.  Люди, які голосували за Януковича відчули, хто прийшов до влади і навіть шахтарі готові йти на Київ, щоб її скинути. Як альтернативу, вони знайшли Тігіпка. Регіоналам потрібно зараз шукати лідера партії і першого номера списку, тому я думаю, що після того, як відбудеться злиття, вони запропонують Тігіпку очолити свою політичну силу, Партію регіонів.

- Після цього об’єднання, окремі політологи говорили про те, що можливо, опозиційні парті теж об’єднаються. Проте буквально наступного ж дня після альянсу ПР і «Сильної України» Арсеній Яценюк заявив про те, що опозиційні партії об’єднуватися не будуть.  То чи буде об’єднання заради спільної мети?

Я думаю, що сьогодні цей процес був би недоречний, тому що, якби тільки об’єдналися політичні сили і говорили, про те, що вони завтра стануть єдиними, то люди б не зрозуміли цей процес, адже кожен має свої політичні симпатії. Сьогодні викристалізувалися по декілька демократичних сил, яким люди вже довіряють, а всі інші є практично нульовими.

- Окремі партії демократичного спрямування, зокрема, «Наша Україна» заявила про можливість виборів уже цієї осені. Як ви вважаєте, чи можливий такий варіант розвитку подій?

Я думаю, що навпаки не тільки не буде дострокових парламентських виборів, а в Верховній Раді сьогодні більше 300 депутатів, які вже об’єднані з Партією регіонів, і вони необхідні для зміни Конституції. І я собі мислю, що враховуючи ту ситуацію, в якій вони опинилися, і той рейтинг, який сьогодні має Партія регіонів, а він упав катастрофічно, вони не ризикнуть в 2012 році іти на мажоритарку. Тому маючи триста голосів, вони можуть внести зміни до Конституції, і відповідно запропонувати провести всі вибори одночасно у 2015 році. Таким чином, вони збираються продовжити собі життя і в цьому є серйозна небезпека, адже мертвий методом реанімації збирається продовжити собі життя.

- Що означає для України ситуація навколо суду над Юлією Тимошенко?

Ми говоримо про ту репресивну поліцейську машину, яку створює сьогодні режим. І ми бачимо, що перший раз у ці жорнила попала Юля Тимошенко, тому що вона говорила правду людям і чітко прогнозувала, якою буде ця влада, тобто вона буде як ніколи найбільш корумпованою, буде чинити над людьми наругу, що нам буде важко знайти справедливість, адже до влади прийшла мафія, і що практично кожного опозиціонера, який попробує виступити десь проти цієї влади буде давити так, як в Донеччині . Проблема не в підписанні газових угод, а в тому, що Юлія Володимирівна не скорилася цьому режиму.

- Чого можна досягнути акціями протесту? Дійсно, можна домогтися, що закриють ті абсурдні справи проти Юлії Тимошенко і її виправдають. А що далі? Які подальші кроки і дії?

Режим розуміє, що він попав у пастку, випустити зараз Юлію Тимошенко – означає підняти відразу її рейтинг і просто тоді, треба притягнути до кримінальної відповідальності всіх тих, хто сфабрикував справу проти неї. Тому, вони змушені тягнути до якогось завершення. Ним може бути або судом першої інстанції їй буде оголошено ухвалу про умовний термін і вона попаде під амністії, або він її засудить, а Апеляційний суд це все відмінить, щоб показати, які в нас справедливі суди. Головне їх завдання – залякати усіх та ізолювати Юлію Тимошенко від виборів і показати усьому світові, що ми судимо всіх, у тому числі і посадовців.

- Незабаром Україна буде відзначати День Незалежності, як ви вважаєте, чи наша держава є дійсно незалежною і такою, як про неї мріяли наші діди і прадіди?

По формі-так і найголовніше досягнення, що вже понад 20 років є на політичній карті світу і нарешті нас не плутають з якимись іншими країнами. Практично у цьому контексті ми вже є світовою спільнотою. Але люди оцінюють Україну по іншим критеріям – добробуту і демократії. На жаль, ми сьогодні практично остання країна, хоч маємо один із найкращих  економічних, природних, інтелектуальних та духовних потенціалів. І весь світ не може зрозуміти, як це трапилося.

Ми не маємо демократії, а ця влада не розуміє цього поняття. Вона не розуміє, що демократія означає політична змагальність, коли опонента не судять, а з ним дискутують, його переконують. Шкода, але ця влада розуміє демократію: якщо ти проти цього режиму, то тебе потрібно посадити.

Безперечно, що ми ніхто не хотіли такої України. Але ми маємо ту Україну, яку протягом цього періоду дозволили творити олігархам, бандитам, донецькому режиму, який практично розглядає її як бізнес проект.

- Що би  Ви побажали українцям з нагоди Дня Незалежності?

Сьогодні доля України залежить від кожної людини зокрема, від того, як вона її бачить, від того, кого бачить при керівництві цієї країни, від того, як вона працює сама, і як впливає на ту ситуацію, яка склалася в її місті. Треба дивитися оптимістично! Підросло нове покоління, яке буде будувати Україну на свій лад, от на це і великі надії. Тому хочу побажати тим, хто сьогодні вірить в Україну, нехай будуть оптимістами, а тим хто не вірить – нехай ними стануть.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Леся, 22.08.2011 11:19



Вибір редакції

Найпопулярніші новини