Пенсійна реформа не тільки збільшує пенсійний вік, а і страховий стаж — Шлемко

Минулого четверга – 16 червня 245 народних депутатів України, які представлені Партією регіонів (всі 187), Блоком Литвина (всі 20), Нашою Україною (13) та так звані „тушки” – фракція „реформи заради майбутнього” (15), позафракційні (10) проголосували у першому читанні за закон, що назвали „пенсійною реформою”.

Ця реформа має кілька ключових моментів.

«Суттєво, на п’ять  років збільшує пенсійний вік для жінок – з 55 до 60 років. Також збільшує пенсійний вік для певних категорій чоловіків. Це наукові науково-педагогічні працівники, чоловіки-держслужбовці, які зможуть отримати свою пенсію лише з 62 років, а військовослужбовці – лише з 60 років», — про це сьогодні на прес-конференції сказав народний депутат Дмитро Шлемко.

Народний депутат нагадав слова президента України, який буквально, клявся, що не допустить Пенсійної реформи в країні.

«Ми це ніколи нікому не дозволимо. Для цього потрібно збудувати систему охорони здоров’я, потрібно, щоб наші люди жили набагато довше і були здоровішими, і тоді у них буде можливість і працювати довше. Зараз ми не маємо права цього робити. Я на це ніколи не піду!», — так про пенсійну реформу 21 січня 2010 року в ефірі Миколаївського телебачення сказав Янукович.

І це ще не всі новинки пенсійної реформи. Виявляється в ній закладено механізм уповільненої дії, який болюче вдарить по мільйонах потенційних пенсіонерів, говорить нардеп.

«На 10 років збільшується страховий стаж для нарахування мінімального розміру пенсії за віком: для жінок – з 20 до 30 років, для чоловіків – з 25 до 35 років. Тепер, для розуміння, маленький особистий аналіз. Жінки мають виходити на пенсію 1956-1957 р.н.  Додаю 18 років – почали працювати в 1974 – 75 рр. і, працюючи до 1991 року, мали стаж 17 років. Після пішов розпад країни, перестали працювати фабрики, заводи, жінки пішли на базар, виїхали за кордон. Де взяти стаж (до 20 років ще дотягували). Ще 10 років для мінімальної пенсії. Не ліпша ситуація і в чоловіків. Практично безнадійна для них. Хто візьме на роботу? Як будуть вираховувати пенсію?», — розповідає Дмитро Шлемко.

Окрім того, говорить нардеп, на 10 років збільшується і страховий стаж для призначення пенсії по інвалідності, на п’ять років –   (з 20 до 25 р.) – для військовослужбовців. Також, за його словами, змінюються й цілий ряд принципів нарахування пенсії.

Офіційна мета проведення пенсійної реформи – скоротити дефіцит бюджету Пенсійного фонду в 2011 р. – на 211,6 млн.грн. а в 2012 р. – 2,5 млрд. грн.

«Виступаючи в обговоренні даного питання у Верховній раді я сказав, що очікувати іншого від уряду мультимільйонерів і не можна. Навів приклади зі ЗМІ про достатки, які отримані лише за один рік  Ахметова, Азарова, Колеснікова та інш. То чи думатимуть вони про просту людину на пенсії?», — відзначив Дмитро Шлемко.

На питання чи може бути вихід, нормальномислячі люди відповідають: „Так, бо можна вжити заходи, які дадуть ефект без погіршення життя людей”.

Дмитро Шлемко оприлюднив свої пропозиції та підрахунки:

1-е - детінізувати економіку. Адже приблизно 60% ВВП, що складає сьогодні понад 1трлн грн., знаходиться в тіні. В чиїй – олігархів. Через Державний бюджет перерозподіляється 30% ВВП – це 200 млрд. грн

2-е – влада обіцяла, але зовсім не дбає про створення нових робочих місць, а навпаки, витісняючи на узбіччя малий і середній бізнес. Забезпечує ріст безробіття, тим самим зменшує ще одне важливе джерело для поповнення Пенсійного фонду, Сьогодні за даними МОП В Україні 2 млн. безробітних, 27 млн. працездатного населення, 21 млн.-економічно активного, 13,7 млн. – пенсіонерів, 14.4 млн. сплачують внески. 80 євро- мінімальна, 100 євро – середня пенсія.

3-є – легалізувати заробітну плату, особливо на великих підприємствах, що приватизовані олігархами і де вона, по - перше  заморожена на мінімальному рівні і по – друге, перестати видавати зарплату в конвертах (за даними АНУ –  це 120 -130 млрд. грн.) Отже 40-50 млрд. грн. недоотримує Пенсійний фонд (35% страховий внесок).

Замість т.зв. пенсійної реформи слід провести реформу оплати праці.

В собівартості продукції зарплата у нас становить більше 7%, в Єврокраїнах прблизно 45-60%. Найнижча зарплата в в Європі. Українцям щороку недоплачують більше 50 млрд. $  або 400 млрд. грн. зарплатні. Відрахування з заробітної плати і є головним джерелом наповнення Пенсійного бюджету. В той же час середня зарплата в Україні  в 2011 р. систематично знижується, бідність росте - 78% громадян бідні, а багатство олігархів у рази збільшується і за даними журналу „Кореспондент” статки першої сотні  складають 78 млрд$  - це понад 624 млрд. грн. (Весь Український бюджет на 2011 р. становить 321 млрд. грн.). 0,6% від загальної кількості українців володіють 3/4 української власності.

Такого ніде немає. А в грошах – ще більше.

І їм ще мало. То скільки треба? І це одна політична сила – Донецька ПР

На черзі – земля., яка коштує понад 400 млрд $.

4-е - джерело – ввести, як обіцяли людям, прогресивний податок на багатство, й за рахунок чого значно поповниться Пенсійний фонд. За підрахунками, це понад 10 млрд.$ або 80 млрд. грн. Для прикладу, Ахметов заплатив – 4,5 млн. податку.

5-е – Покласти фінансовий бар’єр мільярдним потокам олігархів у офшори і не триматися, як блоха кожуха, угоди з Кіпром. Називаю красномовну цифру. За період з травня 2010 р. по травень 2011 р. вітчизняними банками на рахунки офшорних компаній на Кіпр було перераховано 32,6 млрд. дол. США – це 260,8 млрд. грн. За рахунок тиску на людей, я називав цифру, Пенсійний фонд поповниться в 2012 р. на 2,5 млрд. грн.

6-е – перестати масово красти.  З Бюджету 2011 р. на Євро – 2012  виділено понад 60 млрд. грн.

40% з цієї суми, а це приблизно 25 млрд. грн. , це гроші відкату за зростаючі вартості стадіонів, лише київський зріс з 2,1 млрд. до 5 млрд, львівський - вдвічі, доріг, аеропортів, інфраструктури, які будують практично лише свої донецькі фірми

( „Альтком”, „Донецькбуд”…)

А злодійство через прийнятий Закон про державні закупівлі. Через них проходить 300 млрд. грн. Через тендери з одним учасником – теж свої і теж відкати 30-40 %.

А т.зв. повернення в автоматичному режимі ПДВ. 24-м фірмам теж відкати.

А позбавлення митних платежів своїх. З 2010 р. діє нафтова компанія „Лівела”, яка ввезла без сплати 5 млрд. грн. мита нафтопродуктів на український ринок.

А тепер сумарно ! Підсумково.

1. Детінізація економіки – 200млрд. грн.

2. Ліквідація безробіття, створення нових робочих місць – 1 млрд. 225 млн. грн.

2 мпн. безроб. *1750 грн. ( сер. Зарплата ) =3 млрд. 500 / 35% = 1,225 млрд. грн.

3.   Доведення зарплати від мінімальної до середньої – 1,875 млрд.грн.

4.   Легалізувати зарплату, а не видавати в конвертах – 45 млрд.грн. для ПФ

5.   Збільшення зарплати в собівартості  і ріст зарплати (недоплачують українцям 400

       млрд.грн.) – 140 млрд. грн. в ПФ.

Податок на богатство – 80 млрд. грн.

Злодійські втрати – 60 млрд. грн. в ПФ

__________________________________________________________________________

     Загальна сума – 528 млрд. грн.            Ось воно багатство!

 

Можна було б продовжувати, але можна вже і зробити висновок. Він дуже простий:  „Антиукраїнська влада проводить над власним народом жахливий соціальний експеримент”. Відповідальність за його результати будуть нести ті, хто проголосував у ВРУ, виконуючи волю Янека, своїми кнопками ”За”. Серед них є і івано-франківці, їх прізвища треба пам,ятати -  це Чуднов, Личук, Зварич, Келестин, Круць М.Ф. 

    

Народний депутат України    Д. Шлемко.

Леся, 21.06.2011 18:37



Вибір редакції

Найпопулярніші новини