Мораторій на дострокове вилучення депозитів може нашкодити не тільки вкладникам, а і банкам

Національний банк України має намір отримати оформлене на законодавчому рівні право для введення тимчасових мораторіїв на дострокове вилучення банківських вкладів.

Таке рішення пояснюють тим, що воно допоможе банкам стабілізувати свої активи. Крім того, є ще, так званий, полегшений варіант мораторію. В разі вмотивованого звернення вкладника (наприклад, потребою коштів для лікування) депозит можуть видати, але протягом 30 днів з часу звернення (нагадаємо, що в даний момент згідно із чинним законодавством банкіри зобов'язані повертати гроші протягом трьох днів після звернення).

«Така ініціатива Нацбанку має дві сторони, як позитивну, так і негативну, — говорить економіст Дмитро Шидорюк, — Так, безумовно, якщо буде мораторій на припинення дострокової видачі вкладів, це стабілізує активи банку. Але все ж для самих банків запровадження мораторію є не настільки важливим, адже є депозитні програми, які передбачають і дострокове вилучення вкладу із втратою відсотків, є і безтермінові рахунки, куди можна розмістити кошти на день, чи на тиждень. Тому запровадження мораторію, особливої ролі для банків не зіграє».

Хоча, відзначає експерт, введення мораторію може мати і негативну сторону. Адже після його запровадження  вкладник добре подумає перед тим, як розмістити кошти на депозит.

«Вони тепер будуть думати над тим, чи вклади гроші, чи ні. Адже, на жаль, сьогоднішні реалії такі, що кошти можуть знадобитися в будь-який момент», — каже Дмитро Шидорюк.

Хоча українці відзначають, що основне чого вони бояться, думаючи про те, чи розміщувати кошти на депозит, чи будуть гроші повернені, коли закінчиться термін вкладу.

Довідка

Восени 2008 року українські банки зіткнулися з проблемою масштабного відтоку депозитів. Тоді НБУ ввів мораторій на дострокове повернення банківських вкладів, який діяв у країні з жовтня 2008 року по травень 2009 року.

Леся, 08.04.2011 15:15



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини