Бій за техогляд триває: корупційні чиновники не здаються

Чому в Україні не відміняють техогляд? Це питання, напевно, хвилює більшість автомобілістів, які до речі, часто його проходять просто формально, заплативши кому треба фіксовану суму. Про  відміну ТО говорять уже більше півроку, проте наразі справа далі розмов не пішла.

Все на камеру?

Про те, що техогляд треба відміняти, заговорили ще минулого року. Тоді Михайло Бродский навіть заявив, що розроблена нова схема його проходження. Мовляв, огляд машини мають проводити сертифіковані станції техобслуговування, а ДАІ, після їх висновків тільки буде видавати талон.

Щоб все було чесно, і у СТО не виникло бажання видати папір про ходження ТО машині, якої вони і в очі не бачили, їх планують зобовязати фіксувати на відео процес огляду машини і надсилати відзнятий матеріал в ДАІ. І це ще не все, диски із відзнятим ТО станції мали би зберігати протягом трьох років.

Така процедура – це нонсенс вважають у Всеукраїнській асоціації автоімпортерів і автодилерів України. Вони звертають на те, що при такій схемі роботи, зросте сама вартість проходження техогляду. По-перше, станціям треба буде закупити необхідну відеоапаратуру, відкрити посаду компютерного оператора ще й опікуватися дисками три роки. До того ж, кажуть в асоціації не реально, щоб в ДАІ сиділи і відстежували проходження ТО кожного автомобіля. Власнику машини можуть відмовити в талоні, заявивши, що ще не перегляну матеріал із СТО.

Це не так, каже прес-секретар УДАІ в Івано-Франківській області Костянтин Кулак. За його словами, при такій схемі роботи немає необхідності переглядати кожне відео. Адже працівники ДАІ знають, що в день можуть пройти ТО 15-20 автомобілів. Якщо СТО «пропустила» 50, то автоматично зрозуміло, що з нею «щось не те».

Хоча, розглядається й  можливість того, щоб талони про проходження техогляду могли відразу видавати на сертифікованих СТО.

А Могильов - проти

Проти повної відміни техогляду чи часткової передачі його приватним сертифікованим СТО виступає міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов, начебто, європейська практика такого не допускає.

«За європейськими мірками техогляд кожного автомобіля повинен здійснюватися, більше того, на кожний автомобіль видається сертифікат про проходження техогляду», — говорить міністр.

Могильов пропонує, щоб всі нові автомобілі до трьох років техогляд взагалі не проходили, всі інші проходили його через кожні два роки, а автомобілі більше 15 років - проходили раз на рік. Таксі та автобуси проходять техогляд двічі на рік - більш часто, тому що вони перевозять пасажирів.

До речі, проти відміни техогляду виступили і народі депутати. Вони 16 лютого провалили голосування в першому читанні законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо скасування державного технічного огляду транспортних засобів». За відповідний законопроект проголосували лише 143 із 420 народних обранців, які були зареєстровані у сесійній залі.

Корумпований техогляд?

Зараз в Україні проходять техогляд по-строму. Тобто машину перевіряють на станції діагностики, а потім ще необхідно відвідати і ДАІ, де видають талон. До речі, з цього року талони пластикові і коштують дорожче. За них, каже Костянтин Кулак, треба платити по 230 гривень (талони старого зразка коштували трохи більше 20 гривень).  Крім цього, платять і транспортний збір власники машин, які перший рік ставлять авто на реєстрацію. Тут все залежить від технічних характеристик машини, зокрема обєму двигуна. В середньому, івано-франківці платять 112 гривень, якщо ставлять на облік «Ладу» чи «Таврію». І ще не треба забувати про те, що за саму процедуру огляду треба заплатити, в залежності від станції, від 45 до 150 гривень. Плюс  так звані компютерні видатки (до тридцяти гривень). «А ще, — каже водій Олександр, — в ДАІ треба заплатити за стоянку, навіть, якщо машина не стоїть на їх території. Без квитанції за паркову, десь в розмірі 10 гривень, з тобою навіть і говорити не будуть. Також треба заплатити 40 гривень на розвиток матеріально-технічної бази ДАІ». Правда, цього року уже не треба купувати, чи то пак, предявляти при проходженні техогляду медичну довідку (зазвичай водії не проходили медогляд, кажучи, що на цю процедуру треба було витратити як мінімум два дні, а купували її, сплативши в середньому за папірець 100-200 гривень). Експерти відзначають, що даішники просто не готові відмовитися від ще одного способу заробити. Звідси і перший висновок – корупцію викорінити простіше на папері, ніж в реальному житті.

Крім того, всі офіційні кошти, які отримані від проходження техогляду, йдуть на спеціальний рахунок МВС, тому прощатися із додатковим джерелом його наповнення, ох як не хочеться. Це друга причина того, що міліцейські чиновники не йдуть на відміну ТО.

І третя причина:  техогляд в ДАІ – це ще прекрасний спосіб вибити з автовласників оплату всіх штрафів, які були виписані інспекторами. Костянтин Кулак підтверджує те, що пройти техогляд із несплаченими «рахунками» неможливо. Як говорять в прес-службі МВС, якщо передати проходження ТО приватних станціям, то контролювати сплату штрафів більше ніхто не буде. І навіть при великому бажанні СТО не зможуть цього зробити, адже не мають бази даних боржників.

До речі, за даними водіїв, пройти техогляд з допомогою «знайомих» можна  заплативши від 500 до 1 тисячі гривень (все залежить від авто).

Все спочатку

З’явилася інформація про те, що в Адміністрації президента України уже готовий указ про скасування обов'язкового державного техогляду. На такий крок Президент України Віктор Янукович, начебто, пішов тому, що його спроби реформувати чину систему техогляду, виявилися безуспішними. Тепер, кажуть експерти, процес перемовин по техогляду доведеться почати спочатку.

Коментар експерта

Роман Харук, голова Івано-Франківської обласної асоціації перевізників:

«Техогляд – це корупційна схема. Понад 50 % водіїв, які шустріші і мають знайомства, техогляд так як потрібно не проходять взагалі. Кожен водій має сам відповідати за свій автомобіль. Якщо би раптом всі водії вирішили чесно проходити техогляд, то на станції техобслуговування утворилися би черги. І знову, ніхто би в тій черзі стояти не хотів, і знову шукав би шляхи і знайомства, як потрапити на огляд швидше. Так в черзі можна було би чекати цілодобового».

До речі

В Грузії уже відмінили проходження техогляду. Спеціалісти зазначають, що технічний стан машин, не змінився, адже там, як і в Україні проходження техогляду було корумпованою процедурою.

Цікаво

Про те, що в цьому житті можна купити все, були би гроші, говорить і той факт, що активісти «Громадянської позиції» змогли отримати талон для несправного «Запорожця». ЗАЗ 968 держ. №М4832ОН, 1985 року випуску, із непрацюючим мотором, несправними гальмами, а також із розбитими фарами і спущеними шинами пройшов техогляд у ДАІ, більше того, отримав талон техогляду,який є показником того, що машина справна.

Того ж дня  активісти «Громадянської позиції» провели експертизу цього автомобіля на ліцензійованій СТО «УкрАВТО». Згідно з протоколом техогляду № 14-000310-4373 у машині визнані несправними усі вузли та системи.

 

Леся, 05.04.2011 12:31



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини