Соболєв: «Пенсійна реформа» – це невдалий експеримент влади над країною

Так звана «пенсійна реформа» є одним із невдалих експериментів влади над країною, вважає прем’єр-міністр опозиційного уряду, член фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Соболєв.

«Азаров заявляв про те, що в результаті підняття пенсійного віку для жінок вони зекономлять уже в наступному році для Пенсійного фонду близько 1,5 млрд. гривень. Я хотів би нагадати пану Азарову, що лише за минулий рік тільки в таку офшорну зону, як Кіпр, якщо взяти навіть офіційні дані Нацбанку, пішло близько шести мільярдів доларів. Так от, у мене є питання: чи варто піднімати на п’ять років пенсійний вік для жінок, чи варто все-таки денонсувати цю угоду і створити нормальний клімат для вкладення інвестицій в Україну, а не за кордон: у Нідерланди, у Вірджинські острови, інші офшорні зони, які існують у світі?», – зазначив Сергій Соболєв в ефірі радіо «Свобода».

Він наголосив, що уряд Тимошенко двічі пропонував «денонсувати угоду з Республікою Кіпр про уникнення подвійного оподаткування, що не давало б можливості нашим можновладцям відмивати кошти, не сплачуючи податків».

«Добре, піднімається пенсійний вік для жінок. Це означає, що ці жінки не йдуть на пенсію, не звільняють робочі місця для молоді. Тігіпко заявив про те, що близько 167 тисяч робочих місць тільки наступного року не буде віддано тим, хто очікував, що хтось вийде на пенсію. Врахуйте, що це буде наростати, як сніговий ком, кожного року, бо в наступному році пенсійний вік підніметься тільки на півроку, ще через рік – ще на півроку. Тобто можна спрогнозувати, що за 10 років треба створити додатково як мінімум близько двох мільйонів робочих місць. У нас фактично 15% громадян є безробітними без будь-якого статусу. Додайте ще те навантаження, яке почнеться після впровадження так званої «пенсійної реформи», – сказав опозиційний прем’єр.

«Заради чого вона (реформа) проводилася? Щоб була соціальна справедливість, щоб не було такого, що в когось пенсія 40, 50, 60 тисяч, а в когось – мінімальна. Пропонувалося обмежити верхню межу пенсій. Як виявилося, «геніальний» уряд не може знайти простого рішення, як же обмежити, наприклад, пенсію депутатів, чиновників вищого рівня, бо, бачите, стаття Конституції забороняє це робити. Коли це стосується мільйонів громадян, то Конституція не забороняє цього робити, а от коли йдеться про мільйон обраних, тоді це, виявляється, заборонено. То заради чого проводиться пенсійна реформа? Заради того, щоби ще менше отримували ті пенсіонери, які на сьогодні є найбіднішими?» – наголосив Соболєв.

На його думку, «Азаров і Янукович просто не знають, що їм робити. У них немає жодного готового рішення. І тепер по ходу вони думають, як експериментувати над країною. Правда, ці експерименти закінчуються дуже й дуже плачевно».

Сергій Соболєв відзначив, що влада ігнорує пропозиції опозиційного уряду стосовно «пенсійної реформи, яка повинна зводитися не до підняття пенсійного віку, а до принципово іншої системи нарахування пенсій, принципово іншої системи розподілу коштів Пенсійного фонду, накопичень у Пенсійному фонді».

«На жаль, ми відчуваємо, що наступний етап «пенсійної реформи» пройде повз громадян і без урахування точки зору опозиції», – підкреслив Сергій Соболєв.
Леся, 15.03.2011 13:15



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини