Сич, Панькевич та Кайда вимагають звільнити Табачника

Голови обласних рад Івано-Франківщини, Львівщини та Тернопільщини написали звернення до Президента та прем'єр-міністра з вимогою звільними із займаної посади Міністра освіти Дмитра Табачника.

Керівники цих обласних рад стурбовані ситуацією із українською освітою.

На їх думку, освіта в Україні просто винищується.

"Перший вектор нищення освіти спрямований на демонстративне усунення української гуманітарної складової з навчального процесу. Це виявляється у низці резонансних рішень, що підривають духовні основи незалежності нашої держави та порушують основне право титульної нації на утвердження власної самобутності. Йдеться про зменшення прохідного балу з української мови під час вступу до вишів, скасування іспиту з української мови при завершенні бакалаврату та під час вступу до аспірантури та можливість тестуватися мовами національних меншин, переведення на навчання іноземців з державної української мови на російську, - йдеться в тексті звернення. - Особливе несприйняття викликає проєкт "Концепції мовної освіти в Україні", основна засада якого – "вільний вибір мови навчання", що виразно асоціюється з добровільно-примусовим правом відмовлятися від вивчення української мови. Документ Табачника подібний до радянської постанови 1958 року. Зазначена Концепція має демонстративне антиукраїнське спрямування з хибним констатуванням багатонаціональності нашої держави, де насправді проживає абсолютна більшість українців – 77.8%, що через голодомор, репресії та терор були позбавлені елементарного права здобувати освіту рідною українською мовою. Концепцією намагаються впровадити в освітній простір абсолютно невідповідні терміни: "людиноцентризм", "природовідповідність" тощо, за якими криється єдина мета: усунути українську національну складову освіти".

Також вони вважають, що елементом знищення цієї складової є перетворення шкільного курсу зарубіжної літератури у курс російської літератури, що сповна має переорієнтувати українських школярів на російські духовні цінності та моделі поведінки.

"Третій напрям нищення української освіти, відповідно до проєкту закону "Про вищу освіту", – безглузда прив'язаність класифікації вишів до кількості студентів, намагання обмежити права студентів через відсутність фінансування на студентське самоврядування, запровадження індексування плати за навчання та його перегляд в односторонньому порядку керівництвом вишу, зменшення бюджетних місць навчання удвічі – і загалом централізація керівництва вишів з метою повного усунення їхньої самостійності. З огляду на зазначене, вимагаємо відставки Д. Табачника і призначення на цю посаду людини з адекватною стратегією розвитку української освіти та науки", - йдеться у зверненні.

Леся, 03.02.2011 16:15



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини