У Калуші розсолопровід мають збудувати до кінця вересня

До кінця вересня поточного року будівельники ТзОВ «Фінансово-енергетична корпорація України», яка є генпідрядником робіт з консервації Домбровського кар’єру, повинні завершити спорудження розсолопроводу, а до жовтня-листопада – рекультивацію відвалів. Про це після чергової наради з проектантами Львівського науково-дослідного інституту «Гірхімпром» та виконавцями робіт розповів заступник міського голови м. Калуша Василь Петрів.

 

Також він зазначив, що проектанти та виконавці робіт працюватимуть за прийнятим графіком, за додержанням якого стежитимуть спеціалісти управління будівництва та розвитку інфраструктури Калуської міськради. Зокрема, графіком передбачено, що науковці останній необхідний проект повинні підготувати до 23 жовтня поточного року, а основні роботи з консервації Домбровського кар’єру мають завершитися до кінця року.

 

Зазначимо, що техніку завозити до Калуша генпідрядник почав ще на початку липня, а наприкінці липня на нараді, яку проводив перший заступник голови ОДА Василь Плавюк, було прийнято рішення терміново розпочати спорудження розсолопроводу. Однак через відсутність проектів працівники «Фінансово-енергетичної корпорації України» до його будівництва ще не приступали.

 

Необхідна, за словами Василя Петріва, проектно-кошторисна документація на прокладання 2,8 км із загальних 6 км розсолопроводу від хвостосховища №2 до Домбровського кар’єру у генпідрядника на початку цього тижня вже була, а документацію на протягування ще 3,2 км. труб науковці мають підготувати до 16 серпня. Також проектанти взяли на себе зобов’язання до 16 серпня розробити й проект рекультивації відвалів. Вартість таких робіт складає понад 23 млн. грн. Але про подальше фінансування робіт, за словами Василя Петріва, можна говорити лише тоді, коли будуть освоєні уже виділені 12 млн. грн.

 

Після виконання цих проектів науковці «Гірхімпрому» приступлять до підготовки документації, яка необхідна для проведення робіт з рекультивації хвостосховища №1 та укріплення північного борту дамби кар’єру.

 

Щодо потрапляння у річку Сівку розсолів, про перевищення норми яких наприкінці липня заговорили екологи нашої області, то, на думку В. Петріва, це могло статися через те, що вони раніше застоювалися у відвалах. А коли там почали проводитися певні роботи, потекли в водойму. У проекті передбачено відвідні канали, якими розсоли поступатимуть у кар’єр.

 

Віра Любинець

Леся, 13.08.2010 11:07



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини