Міжнародні експерти прогнозують підтоплення у Калуші Домбровського кар’єру

Танення снігу може призвести до підтоплення Домбровського кар’єру та річки Сівка, але не наробить шкоди на хвостосховищах. Такий можливий перебіг подій спрогнозували представники місії ООН та ЄС, які 4-8 березня вивчали екологічну ситуацію в Калуші.

Як повідомив керівник цієї місії Рене Наєнхайс, ризик підтоплення дамби кар’єру міжнародні експерти оцінили за п’ятибальною школою на трійку. Група, яка там працювала, підготувала ряд рекомендацій, які містять інформацію про те, як уникнути підтоплення кар’єру, утримувати рівень вод в ньому принаймні на тому рівні, на якому вони є сьогодні, та про можливу зміну русла річки Сівка.

Міжнародні експерти також побували на полігоні захоронення токсичних відходів. Там вони взяли зразки грунту, щоб з’ясувати, з якою швидкістю розповсюджується в середовищі гексахлорбензол. Відібрали вони й необхідні проби, які допоможуть виявити рівень солей та важких металів на хвостосховищі №1.

Працюватимуть міжнародні експерти й над вирішенням питання про відселення людей з небезпечних зон, але конкретні рекомендації, як зазначив Рене Наєнхайс, вони ще не підготували. За його словами, потрібно перш за все детально проаналізувати усі взяті зразки та проби. Але представники місії все ж визначилися з тими сферами міста, в яких можна впроваджувати програми та заходи, що не потребують значних фінансових затрат.

Відтак керівник місії заявив, що малоймовірно, що інвестор, який прийде на калійний завод, захоче брати на себе відповідальність за поточний стан справ на ньому. А тому потрібно приймати такі рішення, які б допомогли в майбутньому розвиватися цьому підприємству.

Зазначимо, що сьогодні представники місії ООН та ЄС мають зустрітися з Президентом України, міністром закордонних справ та керівниками інших міністерств, яких поінформують про результати своєї роботи в Калуші.

7 березня на нараді у залі засідань виконкому Калуської міськради керівник місії ООН та ЄС пообіцяв зробити все можливе, щоб залучити до вирішення проблем калушан й інші міжнародні організації.

На прощання представники міської влади подарували іноземним гостям пам’ятні подарунки про місто та прапор Калуша.

Віра Любинець

old_editor, 09.03.2010 19:03



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини