На уроці в садку Фаріон порушила Конституцію та зародила в душах дітей перші комплекси. Батьки мають право звертатися до суду

Член політради «Свобода», мовознавець Ірина Фаріон не вбачає нічого поганого в акції, яка пройшла з нагоди Дня рідної мови у Львові. Більше того, «Свобода» буде і далі боротися проти русифікації в дитячих садочках.

Про це сказала Ірина Фаріон в неділю на прес-конференції в Івано-Франківську.

Натомість психологи вкрай негативно оцінюють акції «Свободи» проти русифікації, зокрема це стосується в першу чергу так званого, уроку з нагоди Дня рідної мови у львівському садочку. Ірина Фаріон одних діток хвалила, за українські імена, а інших порівнювала з тваринками (наприклад Міша — це миша).

«Дитина звикла до того імені яким її називають батьки. Коли її запитують про ім’я чужі люди, вона називається так, як їй говорять мама чи тато, так дитина почувається більш захищеною. А ця жінка знищує ці дитячі імена. Одних хвалить, інших — паплюжить», — говорить психолог Наталія Мухітдінова.

Психологи вважають, що дітки, яких покритикували за їх імена, можуть почуватися дискомфортно, і навіть такий, неграмотно проведений урок, може зародити в душі дитини перші комплекси. До того ж, порівняння імен дітей із тваринами може спричинити до того, що діти отримають перші в своєму житті прізвиська.

До того ж, зауваження Ірини Фаріон, що якщо хлопчика звати не Петрик, а Пєтя, то він має звідси забратися і виїхати в Московію, можуть породити у дитини когнітивний дисонанс.

«Діти не розуміють чому він має забиратися геть. Він нічого поганого не зробив, але має йти геть лише тому, що він не так називається», — каже Наталія Мухітдінова.

За її словами, постійне порівняння українських та російських імен, заяви про те, що дітки, які мають російські імена повинні їхати з України, породжує нетерпимість до інших націй.

В шоці від «уроку» Ірини Фаріон і юристи. Кажуть, що вона порушила Конституцію України, статті 23 та 28 (кожен має право на повагу до його гідності). Також згідно Цивільного кодексу ст. 270 було порушено право на гідність, а ст. 280 Цивільного кодексу говорить про те, якщо людині завдані моральні збитки, вона має право на відшкодування.

«Ірина Фаріон не коректно поводилася з дітьми. Вона порушила їх честь та гідність. Особливо вражає те, що це діти, які ще не можуть за себе постояти. Тому батьки мають повне право написати позовну заяву до суду і вимагати, скажімо, відсторонення Ірини Фаріон від проведення аналогічних уроків у садках та просити відшкодувати моральні збитки, завдані їх дітям», — каже юрист Анфіса Трачук.

old_editor, 09.03.2010 16:51



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини