Юрій Луценко: Янукович продав Україну, прикриваючись міфом про кабальну угоду Тимошенко

Лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко вважає, що Віктор Янукович підписав угоду з Росією, прикриваючись міфом про нібито кабальні умови поставок газу, які були укладені Юлією Тимошенко.

За його словами, заяви «регіоналів» про те, що Україна купує газ найдорожче в Європі, є міфом. «Вчора речник «Нафтогазу» заявив, що всі сусіди — Польща, Угорщина, Словаччина, Румунія — мають газ від 310 до 330 доларів за тисячу кубів. Точно так же, як і закладає угода Тимошенко. Відтак, у нас була абсолютно європейська угода, яка ставила економіку поза залежність від територіальних зазіхань Російської Федерації», — заявив Ю.Луценко в ефірі «5 каналу».

За словами лідера «НС», європейський рівень ціни газу цілком прийнятний для українських олігархів, які купують металургійні підприємства в Словаччині чи в Польщі. «Бо це прекрасний бізнес! А в нас, мовляв, «це знищить економіку» — кажуть регіонали. Так от, ця казка «коли вся Європа працює нормально по цій формулі, а нам це задорого» означає, що вони хочуть мати не просто прибутки, вони хочуть мати суперприбутки. І вчора олігархи України через пакт «Януковича-Медведєва» отримали колосальну знижку для свого бізнесу», — сказав він.

Другий міф — угода з Росією дозволить не підвищувати ціну на газ для населення і втриматись від підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Лідер «НС» сказав, що насправді населенню продається газ власного видобутку, ціна якого становить 40 доларів за 1 тис. кубометрів, і ця ж ціна закладається у житлово-комунальні тарифи. Ціна імпортованого з Росії газу не має до цього відношення, оскільки і попередня ціна у 300 доларів, і нова у 230 доларів є однаково «смертельною» для звичайного українця.



«Тому і раніше, і сьогодні, житлово-комунальні тарифи і газ для населення формувалися і будуть формуватися за рахунок газу власного українського видобутку ціною 40 доларів, а також плати за транзит за нашими трубами російського газу. Нічого не змінюється!»,
— зазначив Юрій Луценко.

Лідер «НС» розкритикував слова спікера Володимира Литвина про те, що укладена Януковичем угода вигідна для України.

«Якщо він завів розмову, що «ми за це щось заробили», я питаю: хто це — «ми»? Якщо вже хотів Янукович продати оренду військової бази в Севастополі, то нехай ці хвалені 4 млрд. доларів взяв в держбюджет, і з них дотував би тих бідних українців, яким нема чим заплатити за тепло, гарячу воду і газ. Так би було логічно. Але ж ні! Він ці 4 млрд. дарує своїм олігархам, промислові підприємства котрих отримують таку скидку на газ і отримують суперприбутки. При чому тут «ми»?! Хто з українців отримав дешевий газ? Його отримали власники промислових підприємств, які, як відомо, всі є колегами і друзями пана Януковича», — сказав Юрій Луценко.

«Якби Янукович дійсно хотів розірвати або змінити, як він каже «кабальні» умови, він міг би постановою Кабінету міністрів ліквідувати «Нафтогаз України», і приступити до укладення тієї угоди, яку він хоче. Насправді такої мети в нього не було», — підсумував Ю.Луценко.

old_editor, 23.04.2010 16:26



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини