У 2009 році сталося 15 самогубств, які пов’язані із діяльністю банків та колекторських фірм — Олексюк

Торік українські банки отримали збитків у розмірі 38.45 мільярди гривень, тоді як минулого, їх прибуток становив 7.3 мільярди гривень. Виняток становить Приватбанк, який за 2009 рік має прибутку понад 1 мільярд гривень.

Про це на прес-конференції в Івано-Франківську розповів голова координаційної ради антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія» Федір Олексюк.

«8 квітня відбулася історична для усіх подія — Господарський Суд Києва оголосив, що валютні кредити є поза законом. Банки злякалися, натомість позичальникам це дало змогу надіятися на те, що свої кредити вони повертатимуть у національній валюті, — говорить Федір Олексюк, — Від початку кризи понад 25 тисяч громадян звернулося до нас за допомогою через свавілля банків. У 2009 році сталося 15 самогубств, які пов’язані із діяльністю банків та колекторських фірм. Тому ми вирішили об’єднати наші сили. Незабаром у Києві планується проведення форуму усіх українських антиколекторів та правозахисників».

Федір Олексюк відзначив, що з тенденцією визнання кредитних договорів недійсними, банки намагаються боротися усіма засобами.

«Так Асоціація українських банків звернулася до Верховного Суду з приводу поширеної судової практики визнання недійсними кредитних договорів, виражених в іноземній валюті, — каже Федір Олексюк, — І отримала відповідь, що це питання не є в компетенції Верховного Суду. Боротьба триває».

Для покращення роботи банківської сфери України Федір Олексюк вважає доцільним запровадження банківського податку.

«Ідея прем’єр-міністра Великобританії про банківський податок незабаром буде на озброєнні багатьох країн Європи, — каже Федір Олексюк, — Непогано б і у нас його запровадити - це б дало змогу оздоровити банківську сферу, адже усі кошти цього податку направлялися б саме на ці цілі».

old_editor, 14.04.2010 20:26



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини