За кілька років може відбутися прорив р.Сівка Калуська у кар`єр. Частина сіл опиниться під землею і заллється ядовитим розсолом

За словами заступника голови міста Калуша Василя Петріва, сьогодні є велика проблема зі зберіганням у районі гексахлорбензолу. Для того, щоб знешкодити майже 12 тисяч тон речовини, необхідно близько 15 мільйонів гривень. Ця речовина знаходиться в бочках уже понад 30 років й за даними зроблених проб вона вже не зберігається належним чином, тобто несе радіаційну загрозу населенню.

«Окрім цієї проблеми, ми також маємо проблему можливого засолення водних горизонтів. Засолення у шахтах складають понад 590 гектарів, які вже за кілька років прорвуться на поверхню, що грозить засоленням водних горизонтів», — каже Василь Петрів.

Фахівці університету «Нафти і газу» вважають, що проблемою номер один для Калуша, а також для десятків населених пунктів України та Молдови є питання Домбровського кар`єру.

«При об`ємі кар`єру 56 млн. кубометрів, 12 млн. кубометрів вже знаходяться з високою мінералізацією. Щороку цей процес збільшується ще на 4 млн. кубометрів території. Через кілька років цей процес сягне водного горизонту, що спричинить катастрофу», — розповідає професор університету Едуард Кузьменко.

За твердженням професора, за кілька років може відбутися прорив річки Сівка Калуська у кар`єр. Під час паводку річка затопить кар`єр за 2 доби. Частина сіл Калуського району опиниться під землею і заллється ядовитим розсолом.

old_editor, 04.03.2010 17:11



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини