Литвин розкрив розклади з коаліцією і назвав найбільш імовірного прем'єра

Спікер Володимир Литвин вважає, що основні переговори щодо створення нової коаліції пройдуть протягом найближчих двох днів.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", опублікованому 4 березня.

"Я не думаю, що переговори триватимуть 30 днів (термін, відведений Конституцією). Мені здається, що основна переговорна робота буде зроблена протягом наступних двох днів", - сказав голова Верховної Ради.

Литвин розповів, що обговорювалися два варіанти створення коаліції.

"Перший варіант: три фракції – Партія регіонів, Компартія і блок Литвина – плюс депутати з інших фракцій. Хоча є заперечення і сумніви щодо юридичної чистоти такого рішення", - сказав він.

"Другий варіант: більшість на базі двох фракцій – ПР і "Нашої України-Народної самооборони", які сумарно нараховують понад 226 депутатів. Звісно, до них можуть приєднатися й інші депутати чи фракції, зокрема блок Литвина, але кістяком коаліції будуть саме дві фракції", - додав спікер.

Литвин оцінив імовірність коаліції без "НУ-НС" чи за її участі як "60 на 40, тобто перший варіант більш імовірний".

На запитання, чи готовий він визнати законність формування коаліції в складі ПР, Компартії і блоку Литвина, Литвин сказав: "Якщо буде 226 підписів, я оголошу про наявність коаліції".

"Конституцію кожен читає по-своєму. Одні бачать положення про те, що коаліцію створюють фракції, інші – що мають бути підписи як мінімум 226 депутатів, які виявили бажання працювати в коаліції. Для мене головне – чи є 226 людей, які беруть на себе відповідальність за ухвалення рішень Верховною Радою", - зазначив він.

На запитання, якому варіанту надає перевагу президент Віктор Янукович, Литвин відповів: "Для нього головне – відновлення працездатності країни. Водночас чітко прозвучало, що президент не виключає виборів, якщо коаліція не буде створена".

Також спікер упевнений, що до моменту формування коаліції вже буде відома кандидатура прем'єра. "Ви ж розумієте, що виконавча влада є найпривабливішою для політиків, які ведуть переговори про створення більшості", - зазначив він.

При цьому спікер зазначив, що кандидатура Миколи Азарова на прем'єрство "є найбільш імовірною за будь-якої конфігурації".

"У Партії регіонів 172 голоси плюс 3 позафракційних, які фактично підтримують цю фракцію. Цього разу вони не упустять прем'єрство", - сказав він.

А "НУ-НС", на думку Литвина, у ході переговорів "будуть пропонувати інші компенсації за моральну шкоду".



Українська Правда
old_editor, 04.03.2010 14:26



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини