Янукович добре подумає перед тим, як відібрати у Шухевича та Бандери звання Героя України — політолог

Депутати із фракції Блоку Наталії Вітренко та Партії регіонів в Одеській обласній раді просять Президента України Віктора Януковича «знайти будь-які механізми» для скасування указів Віктора Ющенка про присвоєння звань Героя України Степану Бандері та Роману Шухевичу.

Політологи стверджують, що такі публічні заяви є не більше аніж спробую Наталії Вітренко нагадати про себе.

«Вона робить усе, щоб її не забули, як політика, — коментує «Малакаві» політолог Олександр Колядко, — Щодо самого указу, то Янукович стоїть наразі перед дилемою — чи зробити красивий жест перед своїми виборцями та Росією і все ж відмінити указ Ющенка, чи ні. Якщо відміняти, то цим, він створить правовий прецедент і збурить проти себе громадян не тільки заходу країни, а й інтелігенцією центру та Києва».

Політолог переконаний, що такі дії новообраного Президента можуть навіть викликати пряме і відверте ігнорування Януковича, як Президента, половиною країни та його представниками та губернаторами на місцях.

«Не виключений сценарій розчарування таким жестом Януковича і Західною Європою, — каже політолог, — Оскільки в загально цивілізаційному вимірі це є кроком назад щодо відходу від радянських концепцій розуміння історії та нового розуміння України у світовому контексті».

Олександр Колядко стверджує, що об’єктивний погляд на історію мав би бути невід’ємною атрибутикою Президента у політиці модернізації України не лише в економічному плані, а й у політико-цивілізаційному.

«Але Янукович має й інший вихід — не відміняти указ Ющенка спробувати здобувати підтримку громадян в інших галузях президентської діяльності», — резюмував він.

old_editor, 25.02.2010 16:15



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини