Феномен Старуні у фото

У четвер, 25 лютого в Івано-Франківському обласному художньому музеї відкривається виставка члена національної спілки фотохудожників України Володимира Прудиуса «Кров землі». Експозиція присвячена унікальному природному явищу села Старуня Богородчанського району на Прикарпатті – «живому» вулкану в Україні.

Вулкан не єдине диво Старуні. 100 років тому тут під час видобутку озокериту, земляного воску, у шахті також знайшли туші мамонта та волохатого носорога. Мамонт і носоріг, яких відкопали 1907-го, добре збереглися, бо знаходились у щільному шарі озокериту, куди не потрапляв кисень. Знайдений мамонт зараз зберігається у Краківському музеї в Польщі. Частина його шкіри — у Львівському природознавчому музеї.

Слід зазначити, що жоден фотограф в Україні не брався за тему феномену Старуні. Володимир Прудиус протягом п’яти років їздив фотографувати природні явища у Прикарпатське селище. За цей час зробив понад півтори тисячі світлин. На виставку були відібрані сімдесят робіт.

У Старуні течуть безліч нафтових потічків, з 20-х років минулого століття без зупину горить «вічний вогонь» біля старої бурової шахти. Неймовірні явища карпатської природи можна буде побачити під час виставки.

Близько тридцяти років ведеться розмова про надання цим землям статусу комплексної пам’ятники всеукраїнського значення.

Мета експозиції «Кров землі» привернути увагу до феномену Старуні як до туристичного об’єкту на Прикарпатті. А також зусиллями громади відвернути можливе екологічне занедбання цієї території, адже у Старуні свавільно скидають сміття.

Експозиція діятиме до 22 березня, вхід вільний.

Під час відкриття будуть присутні представники з міського управління культури, художник Любомир Мартинюк, академік Олег Адаменко (він не один рік досліджує феномен Старуні), член національної спілки фотохудожників України Володимир Прудиус та голова обласної спілки фотохудожників України Микола Калитчук та ін.

old_editor, 23.02.2010 16:53



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини