Вибори пройшли без вагомих порушень, якщо не брати до уваги ручки із зникаючим чорнилом та виніс бюлетенів — ОПОРА

За інформацією представників громадянської мережі ОПОРА, члени дільничних виборчих комісій у другому турі працювали значно краще та професійніше, аніж це було у першому. Це пояснюється тим, що 90 % з них отримали досвід роботи 17 січня. Окрім того, за спостереженням ОПОРИ, зміни, внесені до Закону щодо кворуму не вплинули на хід та якість виборчого процесу.

Попри це, існувало безліч проблем саме в день голосування. За словами представника ОПОРИ Івана Маруняка, на Прикарпатті, у 88 виборчому окрузі на 39 дільниці, що розташувалася в будинку культури, на вікнах був іній, температура в приміщені була низькою, світло занадто тьмяним.

«Таке враження, що ми повернулися на століття назад. — каже Іван Маруняк, — Також нашими спостерігачами було зафіксовано спробу винести виборчий бюлетень на виборчій дільниці №27 86 округу».

За повідомленням ОПОРИ, спроби винесення бюлетенів фіксувалася активістами ОПОРИ у різних регіонах України, що свідчить про системність проблеми.

32 % виборчих дільниць відкрилися раніше встановленого законом часу або рівно о 8-00. 68 % розпочали свою роботу із запізненням на пів години. Фактів про навмисного затягування початку голосування зафіксовано не було.

Голосування проходило в більшості випадків без кричущих інцидентів, не враховуючи хіба що ручок із чорнилом, що зникає, веб камер на Донеччині, через які можна було побачити увесь процес голосування, масового підвезення виборців на сході України та видачі бюлетенів без пред’явлення паспорта.

Також частина ДВК штучно затягували підрахунок голосів до 24-00, щоб отримати оплату за дві доби, а не за одну у випадку якби бюлетені були пораховані до 24-00.

old_editor, 08.02.2010 16:12



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини