Пестощі покликані розвивати в дитині ніжність. Вона не шукатиме ранніх статевих стосунків, бо її люблять дома — психолог

Чимало батьків особливо хлопчиків віком 5-7 років бояться проявляти ніжні почуття до дитини через страх розпестити чи виховати їх надто манірними. Психолог Наталя Мухітдінова каже, що одна справа пестити дитину, інша – залюбити.

«Ніжності та пестощі – дуже добре, насамперед це імунітет дитини, адекватна самооцінка, відчуття безпеки, дитина не шукатиме ранніх статевих стосунків, бо її люблять дома. Боятись ніжності не треба, пестощі ніколи не бувають зайвими», — каже Наталя Мухітдінова.

Найважливішим у теплих стосунках батьків та дітей, є не нав’язування системи цінностей, а передача її шляхом любові. «Важливо, щоб мама і до тата була такою ж ніжною, щоб у дитини сформувався правильний шаблон сімейних стосунків», — каже експерт.

В разі відмови дитини від батьківських пестощів не варто наполягати. Наталя Мухітдінова каже, що дитина у віці 5-7 років може відмовляти від ніжності, так в дитини розвивається повага до власного тіла, якщо батьки поважають тілесний кордон дитини, то і вона сама знатиме собі ціну.

«Якщо хлопчик не отримає ніжності від матері – йому буде нелегко дарувати ніжність своїй дружині. Приймати та віддавати тепло та любов основне завдання пестощів», — каже психолог.

В разі, якщо мамі важко проявляти свої почуття до дитини – їй в першу чергу, потрібна допомога психолога, говорить Наталя Мухітдінова.



old_editor, 04.01.2010 15:28



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини