На Прикарпатті відкрито Центр ранньої медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи

На Прикарпатті відкрито Центр ранньої медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи з формою денного стаціонару, що діятиме при Івано-Франківській обласній дитячій лікарні.

Для того, щоб відкрити Центр було залучено 500 тисяч бюджетних та ще 150 тисяч позабюджетних гривень. Їх витратили на ремонт і переобладнання приміщень та закупівлю необхідної медичної апаратури.

Про необхідність відкриття центру реабілітації свідчить наступні дані. Загальна кількість дітей з захворюванням нервової системи, що реєструються щорічно в нашій області становить 940 дітей. Рання ж діагностика органічних уражень нервової системи є основою своєчасного лікування. За словами фахівців лікування повинно бути направлене на усунення рухових порушень, розвитку вищих психічних функцій і мови. Саме все це має на меті сформувати повноцінну особистість дитини.

В Івано-Франківській області перебувають під диспансерним наглядом з органічними ураженнями нервової системи - 7310 дітей віком до 18 років, з них дітей-інвалідів 1288, серед них з дитячим церебральним паралічем 741, епілепсією 120, спадково-дегенеративними хворобами 71 та інші. Як повідомив головний лікар обласної дитячої лікарні Радислав Кутурбаш потреба у появі такого центру була необхідною.

«Сьогодні проблема реабілітації дітей з відповідними захворюваннями є гострою для всієї держави. Через санаторії, що існують в Україні ми могли в рік оздоровити 120-130 дітей. Тому було прийнято рішення відкрити на базі нашої лікарні повноцінне відділення реабілітації. Плануємо, що з літнього періоду відділення працюватиме у дві зміни, тому що потреба у його відкритті була дійсно великою», — каже Ростислав Кутурбаш.

Щорічна пропускна здатність Центру реабілітації становитиме біля 800 дітей в рік. Оздоровлення буде проводитись з використанням сучасних реабілітаційних методик з урахуванням індивідуальних особливостей дитини.

Центр надаватиме реабілітаційну допомогу дітям від народження до 18 річного віку на площі 500м2 . До цього ж задля цих потреб використовували дві невеличкі кімнати без відповідних умов, де за квартал могли оздоровитись 20-30 дітей. Тепер же створено всі необхідні умови для того, щоб пацієнти проходили курси реабілітації з використанням лікувальної фізкультури, масажу, медикаментозного лікування, рефлексотерапії, психологічної корекції, логопедичних занять, фізіотерапевтичного лікування, грязелікування. У Центрі також працює школа для батьків. Фахівці стверджують, що підтримка сім’ї має величезний вплив на процес лікування й ви здоровлення дитини. У створеному центрі зможуть проходити реабілітацію діти з наступними показаннями:

1. Дитячий церебральний параліч.

2. Наслідки перенесених менінгітів, енцефалітів, невритів, вроджених

інфекційних уражень нервової системи.

3. Синдроми рухових розладів, гідроцефальний синдром, затримка стато-

кінетичного розвитку.

4. Наслідки перенесених гострих порушень мозкового кровообігу,

травматичних ушкоджень головного мозку та периферичної

нервової системи, наслідки інсультів у дітей.

5. Залишкові явища після нейрохірургічних операцій, які вимагають

реабілітаційного лікування.

6. Епілепсія та епілептичний синдроми, які вимагають реабілітаційного лікування.

7. Спадково-дегенеративні хвороби нервової системи.

8. Мінімальна мозкова дисфункція, синдром нейроциркуляторної дистонії, неврозоподібні стани

9. Захворювання та вади нервової системи та опорно-рухового апарату, які підлягають нейроортопедичній корекції: вади постави, сколіози, артрогрипози, остеохондропатії, паралітична клишоногість, аномалії розвитку кисті і стопи, паралітичні сколіози, паралітичний вивих стегна, дестуктивно-дегеративні зміни з боку кульшових суглобів, паралітична кривошия.

old_editor, 31.12.2009 14:09



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини