Лікування нам дуже необхідне, але не завжди доступне. Адже доходи багатьох інвалідів обмежуються лише пенсією — Василь Петрунів

Уряд надав Мінпраці дозвіл на здійснення попередньої оплати санаторно-курортних путівок у цьому році на суму 5,4 млн. грн., що забезпечить оздоровленням інвалідів-спинальників вже з 1 січня 2010 року.

Існуючий до цього механізм проведення тендерних процедур на закупівлю путівок був досить тривалим, тому отримати оздоровлення інваліди могли лише з березня 2010 року. На сьогодні послуги з оздоровлення інвалідів-спинальників в країні надають всього три профільні санаторії. Вартість такого оздоровлення є високою через великі затрати на лікування та його тривалість – 45 днів. Тож рішення Уряду сприятиме спрощенню тендерних процедур і інваліди зможуть почати оздоровлення не з березня, як раніше, а вже з початку року.

У 2008 році за рахунок бюджетних коштів в обсязі 80 млн. грн. Мінпраці забезпечило санаторно-курортним лікуванням 3,8 тис. інвалідів-спинальників, 8,5 тис. інших інвалідів та надало компенсації за невикористану путівку більш як 61,4 тис. інвалідів. У цьому році в межах 99 млн. грн. оздоровлено 4 тис. інвалідів-спинальників і 8 тис. інвалідів інших профілів. Компенсації надано майже 84 тис. інвалідів. Збільшення ресурсу на 19 млн. грн., при зростанні вартості путівок, дозволило оздоровити на 5 % більше спинальників, ніж торік. Протягом 2010 року з урахуванням збільшення вартості путівок планується оздоровити майже 9 тис. інвалідів, з яких 2,3 тис. – інвалідів-спинальників та 6,7 – іншого захворювання.

«Це безумовно позитив для людей з обмеженими можливостями. Лікування нам дуже необхідне. І на жаль, не завжди доступне. Тим більше, що доходи багатьох інвалідів обмежуються лише пенсією. А так – багато хто отримає додатковий шанс. Якщо не на повне одужання, то хоча б на суттєве покращення стану здоров’я. Так думаю сьогодні, напевне, не лише я. А й всі ті, хто має шанс отримати такі путівки», — Василь Петрунів, майстер спорту України з настільного тенісу і плавання серед спортсменів-інвалідів.



old_editor, 08.12.2009 14:43



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини