Балога: Інформація чиновників про перебіг епідемії нагадує гру на розбитому піаніно

На сьогодні громадськість не має точних, об’єктивних і вичерпних даних про перебіг епідемії захворювань на грип та ГРВІ в Україні, бо існує кілька офіційних джерел інформації щодо поширення недуги по країні. Таку оцінку сьогодні висловив лідер Єдиного Центру Віктор Балога.

Він відзначив, що просте зіставлення заяв Прем’єр-міністра, першого віце-прем'єра, міністра охорони здоров’я та його заступників, головного державного санітарного лікаря та інших державних чиновників про причини і масштаби пандемії в нашій країні створює цілковиту інформаційну какофонію. Замість повної та однозначної картини того, що насправді відбувається із захворюваністю на грип та вірусні інфекції, налякані люди чують і переповідають один одному розрізнені та суперечливі цифри, висновки і рекомендації. По суті, інформування населення про епідемію стало епідемією дезінформації та обману, у тому числі свідомого.

«Те, як урядовці і чиновники розказують про розвиток захворюваності, нагадує гру на розбитому, розладнаному піаніно. Щодня ми чуємо різні цифри уражених і померлих. Люди достеменно не знають, чи летальні випадки є наслідком дії вірусу «каліфорнійського» грипу чи спричинені іншими хворобами. Зрештою, невідомо, чи в Україні вже почалася епідемія A/H1N1, як це стверджує міністр Василь Князевич, чи ні, про що заявляє його колега, головний державний санітарний лікар Олександр Біловол. Донині люди губляться у виборі засобів профілактики та лікування недуги», - сказав Віктор Балога.

Віктор Балога наголосив, що такий інформаційний розлад викликає подальшу паніку населення, створює поживне середовище для нових неймовірних чуток. Люди не можуть реально оцінити ступінь наявної загрози та зрозуміти, які є дієві способи уберегтися від грипу та ГРВІ.

«Уряд створив спеціальну протиепідеміологічну комісію. Напевно, саме вона мала б стати джерелом повної і компетентної інформації про перебіг епідемії, пропозицій для запобігання її розвитку, профілактики та лікування. З інформування населення треба вилучити всі піарні чи політичні компоненти – зрештою, борт із ліками мали б зустрічати вантажники, а не керівники держави. Життя та здоров’я українців не може бути предметом будь-яких спекуляцій», - підкреслив Віктор Балога.

old_editor, 03.11.2009 18:27



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини