В Калуші надзвичайна ситуація щодо захворюваності на грип. Є 2 смерті. Такий стан пов’язують із відсутністю тепла

55 відсотків житлових будинків та інших споруд в Калуші досі не опалюються. І, як з’ясувалося, не з технічної неготовності Калуської ТЕЦ до запуску та не з відсутності в теплоелектроцентралі лімітів на природний газ для комунальних потреб міста. Розпочати свою роботу в новому опалювальному сезоні вона не може через те, що ВАТ «Івано-Франківськгаз» вирішило заблокувати постачання газу для Калуської ТЕЦ, бо, мовляв, теплоелектроцентраль ще в 2006 році використала голубе паливо невідомого постачальника, за яке не заплатила близько 17 млн. грн.

За словами заступника міського голови Василя Петріва, рішенням наради в Івано-Франківській ОДА, на якій обговорювалися питання підготовки підприємств комунальної теплоенергетики до роботи в осінньо-зимовому періоді, ВАТ «Івано-Франківськгаз» було зобов’язано 16 жовтня о 9.00 забезпечити постачання газу на Калуську ТЕЦ, щоб вона почала виробляти теплофікаційну воду для потреб населення й бюджетних установ міста, але це підприємство досі газову засувку не відкрило. У зв’язку з цим 29 жовтня було організовано та проведено позачергове засідання міської комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо забезпечення міста теплом. Виступаючи перед присутніми, керівник виробничої філії ДПЗД «Укрінтеренерго» – начальник Калуської ТЕЦ Ігор Білик пояснив, що в 2006 році теплоелектроцентраль насправді спожила певну кількість газу невідомого постачальника. Ці обсяги голубого палива підприємство оприходувало, відобразило у своїй балансовій звітності. Вони також були підтверджені перевірками КРУ та інших контролюючих органів. А проплата за цей газ, за словами Ігоря Давидовича, проведена не була лише тому, що його власник досі залишається невідомий.

Рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міста схвалено текст телеграми, яку з метою термінового реагування та вжиття заходів надіслано до прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Володимира Шандри, міністра палива та енергетики України Юрія Продана, голови Івано-Франківської ОДА Миколи Палійчука та голови правління ВАТ «Івано-Франківськгаз» Володимира Купчака.

«В Калуші, – йдеться в телеграмі, - склалася надзвичайна ситуація щодо захворюваності мешканців міста на грип та ГРЗ, яка вже призвела до двох летальних випадків. Відповідно до кваліфікаційних ознак надзвичайних ситуацій, поріг захворюваності в місті перевищено в 3,7 раза. Такий стан епідемічної ситуації пов’язуємо з відсутністю тепла в мікрорайонах міста, що опалюються від Калуської ТЕЦ.

Незважаючи на одержані ліміти на виділення природного газу для виробництва теплової енергії для комунальних потреб м. Калуша (ТЕЦ отримала від ДК «Газ України» ліміти газу на три місяці – авт.) та проведену попередню оплату, ВАТ «Івано-Франківськгаз» не забезпечує ТЕЦ природним газом. Заповнені всі системи міста холодною водою. При похолоданні наслідки в Калуші будуть такі, як в м. Алчевську. Просимо вас терміново втрутитися і вплинути на ситуацію, що склалася із забезпеченням теплом житлових будинків в м. Калуші»
.

За словами Василя Петріва, якщо в найближчі дні не буде подано газ на Калуську ТЕЦ та не розпочнеться виробництво тепла для потреб міста, то міська влада вимушена буде прийняти рішення про спускання води з тепломереж, щоб не заморозити внутрібудинкові системи опалення.

Нагадаємо, що перед початком опалювального сезону була зібрана колегія ОДА, на якій Микола Палійчук зазначив, що всі райони до опалювального сезону готові. А ті, в яких були проблеми, губернатор пообіцяв допомогти вирішити. Але, очевидно, не склалося… Хоча, в Калуському районі Микола Палійчук частий гість: відкриває футбольні майданчики та клуби, тому про проблеми міста мав би знати точно.



old_editor, 31.10.2009 19:11



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини