Ринковий збір — це податок, який існує лише в Україні — підприємець

Уряд планує ґрунтовну реформу податкової системи – це значно зменшить податкове навантаження і складність податкової системи .

Особлива увага - малим підприємцям, які торгують на ринках. В часи Радянського Союзу ринковий збір себе виправдовував. Адже працівники ринків не були ні юридичними особами, ні підприємцями, ні платниками окремих податків.

Поточна податкова ситуація настільки заплутана, що від ринкового збору в держбюджет надходить лише 490 млн. грн., говорять експерти.

«Такий податок нині існує лише в Україні. Всі країни в світі від нього вже давно відмовилися. Підприємець оподатковувався двічі – ринковий збір і сплата фіксованого податку. Окрім цього, і орендна плата торгового місця. Відміна даного ринкового збору потребує і зміни інших законів та підзаконних актів. До прикладу, фіксований податок оплачують тільки ті фізичні чи юридичні особи, які сплачують ринковий збір. А решта – або на загальній системі оподаткування або на єдиному податку», — каже підприємець Руслан Терешко.

Уряд новим бюджетним кодексом пропонує + 10 млрд. грн. Які залишаться в фондах розвитку бюджетів сіл, селищ, міст. В той же час, це дасть можливість прибрати потужну тіньову модель, яка працює сьогодні на ринках, і якою користуються власники ринків. Урядовці відпрацювали Типову угоду між власником ринку і людиною, яка на ринку торгує. Ця угода також буде подана у вигляді законопроекту, який буде врегульовувати всі стосунки між тим, хто торгує на ринках і тим, хто володіє ринком, а також місцевими органами влади.

«Я вважаю, що це – дуже великий позитив для більш як двох мільйонів тих, хто займається підприємницькою діяльністю на ринках», — говорить Руслан Терешко.

old_editor, 21.10.2009 20:25



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини