Дем’янів Лаз - сумні сторінки історії

Урочище Дем’янів Лаз, що поблизу Івано-Франківська, трагічна сторінка в історії не тільки Галичини, а й України. Саме там було по-звірячому закатовано, вбито та захоронено сотні невинних людей, сотні українців.

Ще 1998 році тут було відкрито меморіальний комплекс жертв комуністичних репресій, а у цю неділю президент України Віктор Ющенко урочисто відкрив музей жертв тоталітарного режиму в Дем’яновім Лазу. Унікальність цього музею в тому, що завдяки архівним документам відомо 377 членів НКВС, що проводили катування та вбивства.



Довідка


Коли у 1939 році Червона армія прийшла на західноукраїнські землі головним їхнім завдання було придушити патріотичні настрої, що панували на цих землях. За розпорядженням Лаврентія Берії - тодішнього народного комісара внутрішніх справ СРСР, почалися масові репресії. Була утворена ціла мережа тюрем. Без суду та слідства туди звозили людей, що на думку НКВС створювали загрозу комуністичному режиму. Кількість в’язнів у декілька разів перевищувало вмістимість тюрем. Жорстокі катування мали на меті зломити фізичний та моральний дух людини. Широко використовувались електричні стільці. Приміром у станіславській тюрмі їх було 2.

У 1941 році Червона армія гарячково залишала Станіслав. Протягом трьох днів до Дем’янового Лазу із цілої Галичини звозили та розстрілювали людей - жінок, дівчат, дітей, старих та молодих. За словами очевидця тих подій, уся дорога до Дем’янового Лазу була полита кров’ю.

Уже під час перебудови, у вересні 1989 року справжні патріоти України, члени товариства «Рух», незважаючи на чималий тиск збоку влади все ж провели розкопки в Дем’яновім Лазу, то результати виявились вражаючими. У трьох ямах покоїлись останки 524 людей, які віддали своє життя за волю, за свободу, за Україну.

В жовтні місяці того ж року близько пів мільйона людей зібралися на цьому місці, щоб перепоховати своїх героїв.

Загалом на Прикарпатті виявлено близько 70 поховань жертв тоталітарного комуністичного режиму.

old_editor, 12.10.2009 20:07



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини