В Україні два основних кандидати – Янукович та Тимошенко, на третьому місці – Яценюк – Ігор Жданов

Виборча компанія давно розпочалась, фактично, від закінчення виборів в 2004 році, говорить президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов. І це нормальна, за його словами, ситуація в усіх демократичних країнах.

Згідно останнього дослідження центру соціальних досліджень, Ігор Жданов взяв за приклад дослідження за вересень 2009 року, практично усі провідні соціологічні компанії дають приблизно однаковий рівень підтримки тих чи інших кандидатів, тенденція і картина не міняється в провідних компаній.

Так за результатом дослідження лідером гонки є лідер опозиції Віктор Янукович, який набирає зараз 28,7 %, на другому місці Юлія Тимошенко, яка має президентський рейтинг, за неї готові голосувати 19 відсотків, на 3 місці – Арсеній Яценюк – 8, 2 % і далі з великим відривом ідуть Петро Симоненко, Володимир Литвин, Віктор Ющенко.

«У Симоненка трохи більше 3,5 відсотків, у Литвина і Ющенка приблизно по 3 %. До цієї когорти приєднався Сергій Тігіпко, в якого був досить вдалий старт, в нього 2,6 %, в інших кандидатів менше одного відсотка, один відсоток в Олега Тягнибока», — говорить Ігор Жданов.

На погляд аналітичного центру «Відкрита політика», зараз відбувається поляризація компаній, незначне зростання рейтингу Януковича спостерігають соціологи на 1 % і зростання рейтингу Тимошенко практично на 2 %. З іншого боку соціологи зафіксували падіння рейтингу Арсенія Яценюка з липня майже на 5 %.

«Відбувається мобілізація прихильників основних кандидатів, можна на сьогодні фіксувати, що питання третього чи другого кандидата на електоральному полі пост-помаранчевих практично знято. В пост-помаранчевому електораті зафіксувався єдиний лідер - Юлія Тимошенко. Запит на третю силу був досить великим рік тому, на початку цього року став падати», — сказав під час прес-конференції в Івано-Франківську Ігор Жданов.

old_editor, 12.10.2009 18:36



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини