Люди прагнуть самотності, щоб уникнути відповідальності – Наталя Мухітдінова

У самотніх людей є велика загроза розвитку психічних розладів. Особливо у групі ризику пенсіонери.

Крім того, розлучені чи вдівці, навіть не в похилому віці, мають шанс захворіти розумовими хворобами втричі більший.

Психолог Наталя Мухітдінова каже, що проблема у відсутності належного догляду за пенсіонерами. Люди похилого віку соціально не активні, часто не можуть самостійно себе обслужити, приготувати адекватної їжі та підтримати фізичне здоров’я, говорить експерт.

«Стареньким бракує спілкування, звичайної розмови вголос. Розмовляючи вголос людина мислить, конструює свої думки. В іншому разі у людини розпадаються зв’язки нейронів, вона не тренується і стає все гірше», — говорить Наталя Мухітдінова.

За її словами, дуже корисними є притулки чи спеціалізовані пенсіонати для людей похилого віку. Але в Україні таких немає, лише за кордоном, зазначає Наталя Мухітдінова.

«Пенсіонати є надзвичайно важливими, там люди можуть спілкуватись, грати, обговорювати проблеми, ділитись наболілим, в’язати, ділитись кулінарними рецептами, навіть планувати майбутнє, танцювати і це добре. Їм теж хочеться жити повноцінно», — говорить психолог.

І навіть славнозвісні пліткарки під під’їздами – теж спосіб уберегтись від самотності. Таким чином вони хоч при пам’яті залишаються, каже психолог.

«Потрібно дбати про своїх батьків, не так, що приїхав залишив гроші і поїхав. Потрібно говорити з батьками», - радить психолог.

Дослідження показали, що до 2040 року в світі на 81 мільйон побільшає самотніх людей. Наталя Мухітдінова каже, що сьогодні люди прагнуть самотності, вважають її модною, але це лише спосіб уникнути відповідальності, народжують одну дитину, з боязні відповідальності і на старості залишаються самотніми.

old_editor, 08.10.2009 14:52



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини