Кожен позичальник може влаштувати собі кредитні канікули, або Як оскаржити кредитний договір з банком

Українці можуть влаштувати самі собі податкові канікули, якщо влада цього не робить. Правда, треба чітко знати, як діяти, аби все було в рамках закону.

Про це сьогодні на прес-конференції сказав засновник антиколекторської компанії «Ваша Надія» Федір Олексюк.

За його словами, 99,9 % кредитних договорів в Україні є односторонніми. Зазвичай вони порушують закон «Про права споживачів», закон «Про заставу» (зазвичай банки не посвідчують кредитні договори у нотаріусів), Сімейний кодекс (чоловік без згоди дружини чи дружина без згоди чоловіка не може взяти позику) та ін. закони, тому їх можна оскаржити в суді.

Поки справа перебуває у суді, припиняються нарахування відсотків та штрафних санкцій. Оскільки справа може перебувати в суді як мінімум два роки, то цей час для людини можна вважати своєрідними податковими канікулами.

За словами Федора Олексюка, уже є одна виграна справа по визнанню договору недійсним. Більше 50 таких справ по Україні зараз перебувають в суді.

Якщо суд визнає договір не дійсним, то позичальник має заплатити лише ту суму, яку взяв у банку (без відсотків та штрафів), при цьому всі гроші, які позичальник платив банку з відсотками, зараховуються в тіло кредиту.

old_editor, 18.09.2009 20:31



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини