Нова Конституція - загроза для Івано-Франківської області — юрист

Пропозиції щодо внесення змін до Конституції України, що були запропоновані президентом України Віктором Ющенком набули широкого резонансу серед громадян держави. Тому Івано-Франківська міська рада виступила з ініціативою по роз’ясненню цих змін і провела семінар, на який в якості лекторів було запрошено провідних юристів Івано-Франківська.

За словами Наталії Григоришин, декана Прикарпатського юридичного інституту, структура нової конституції є найбільш оптимальною та логічно побудованою, попри те, що її основні моменти збереглися.

«Дуже цікавою є преамбула, в якій є одне суттєве нововведення — це духовний гімн України. Також чітко прописаний вигляд національного герба - жовтий тризуб на синьому фоні. Далі слід звернути увагу на статтю про охорону здоров’я, де медичне страхування стає обов’язковим. Суттєвою зміною є і кількість людей, що може ініціювати всенародний референдум - з трьох мільйонів її зменшено до півтора», — говорить пані Наталія.

За її словами, суттєві зміни торкнулися і адміністративного поділу - в новій редакції конституції Палата депутатів має право на ліквідацію областей, в той час, як в теперішній Конституції такого права вона не має.

«Щодо двопалатного парламенту, то ця модель є сумішшю італійської та американської моделей. Згідно неї, функції теперішньої Верховної ради буде розподілено між сенатом та Палатою депутатів. Кількість депутатів 300 чоловік, сенату 81. Звідси слідує, що кошти на утримання парламенту подвоюються», — каже Наталія Григоришин.

Не забрано у новій Конституції і статтю про недоторканість депутатів. Ще пані Наталія відмітила, що право Палати депутатів щодо ліквідації областей перш за все загрожує Івано-Франківщині.

old_editor, 16.09.2009 19:18



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини