Нині дуже важко заробляти вишивкою гроші — Василина Янушевська

Художня вишивка на Україні все більше занепадає. Вже майже не залишилось майстрів, що зберегли традиції цього мистецтва. Але на фестиваль грибів до Ворохти завітала народна майстриня України Василина Янушевська. Її картинами милується вся країна, а на її батьківщині, в селі Зелене Верховинського району, є навіть музей вишивки, яким опікується самі пані Василина.

«Ескізи для своїх картин придумую сама, на відміну від теперішніх вишивальниць, які копіюють все. На виготовлення однієї картини в середньому йде два-три місяці. Але це, якщо без художнього узору. З узором значно довше. Зараз дуже важко заробляти цим гроші. Дуже тяжко їздити з картинами по фестивалям, ярмаркам. Я от п’ятнадцять років їжджу. Не можу без цього. Це є моє життя», — каже Василина Янушевська.

Серед представлених нею на фестивалі картин кожна чимось відрізняється, у кожної є своя особливість. Всі дуже високохудожні та яскраві. Можна було побачити як ікони, так і пейзажі Карпат та портрети людей.

«Я надіюсь, що люди з часом повернуться до вишивання адже це так гарно, — говорить майстриня, — У мене в сім"ї вишивають навіть онуки».

old_editor, 16.09.2009 16:12



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини