Для мене важливо, що Україна незалежна та вільна держава — Юстейн Гордер

Викладач філософії, який написав книгу і раптом став багатим і заможним, Юстейн Гордер цього року вперше в Україні. Норвезький письменник відомий не лише знаменитими творами, а й власним глобальним світобаченням та боротьбою із споживацьким суспільством. Юстейн Гордер живе за містом, за кілька хвилин до лісу і радіє всякій можливості прогулятись не зустрівши жодної людини. Крім того, автор та його дружина заснували фонд, призначення якого підтримувати ініціативу людей, які борються за здорове довкілля. Так щороку 100 тисяч євро отримують люди, які реалізували найбільше заходів по збереженню навколишнього середовища.

Перші враження від України в письменника приємні. Каже, що Україна дивовижна держава і має чим пишатись, зокрема, своєю літературою і її представниками.

«Хоча радий, що відвідав Україну саме тепер, а не двадцять років тому, тоді б я зустрів зовсім інші обличчя. Для мене важливо, що це незалежна і вільна країна. Що характерно для східноєвропейських держав те, що в них відбувають ментальні зміни. До прикладу, коли я відвідав Польщу 1986 року і десять років по тому знову приїхав до цієї країни, побачив зовсім інших людей. Раніше вони дивилися собі під ноги, а тепер дивляться угору і однин одному у вічі. Був дуже радий і щасливий», — говорить Юсейн Гордер.

В Україні, зокрема на Форумі видавців у Львові, шанувальників творчості Юстейна Гордера зібралось чимало. Сам письменник був приємно вражений, що люди задавали йому цікаві запитання, що свідчило, за словами самого автора, про глибоку зацікавленість його працями.

«Після того, як мені мій перекладач написала, що вже вийшла перекладена на українську п’ята моя книга, я не вагався чи варто їхати. Я бував у багатьох країнах світу і тут чому б не Україна?! Мені важливо, що мої книги читають, не стільки кількість, а факт зацікавлення читачами», — сказав Юстейн Гордер.

Мар’яна Лехицька

old_editor, 15.09.2009 17:28



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини