В той час, як рівень корупції в судах збільшився, реальний досвід корупції — зменшився — експерт

Сьогодні під час прес-конференції в Івано-Франківську Світлана Горна, експерт з дослідження та моніторингу проекту «Гідна Україна», повідомила, що останнім часом на Західній Україні в судовій системі зростає практика вимагання хабарів.

«Різним регіонам властиві різні види корупції. Раніше вимагання було більш типовим на Сході України, в той час, як на Заході бували випадки добровільного хабарництва та використання особистих та родинних зв'язків. Але останнім часом випадки вимагання тут теж зафіксовуються частіше, ніж раніше»,— констатує Світлана Горна.

За даними моніторингу, в 2008 та 2009 році було відзначено низку особливостей.

«В той час, як рівень сприйняття корупції в судовій системі збільшився, реальний досвід корупції зменшився. Близько 41 % адвокатів та прокурорів переконані, що корупція поширена на усіх етапах судового процесу, особливо під час досудового розгляду. Найбільші проблеми судової системи на думку громадян і компаній — це затягування судової процедури та безкарність суддів, які порушують законодавство. Крім того, абсолютна більшість громадян та компаній не помічають жодних антикорупційних дій, ініційованих урядом України в судовій сфері»,— зазначає Світлана Горна.

Довідка

Корупційний досвід для громадян та компаній — це найчастіше використання особистих зв'язків сторонами судового процесу з метою впливу на судове рішення. За даними дослідження, показники корупційного досвіду зменшився відповідно на 5 % (для громадян) та 8 % (для компаній).

old_editor, 26.08.2009 18:39



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини