Найбільш корумпованими в судовій системі є судді — дослідження

На початку 2008 та 2009 років проект сприяння активній участі громадян у протидії корупції «Гідна Україна» у співпраці з дослідницькою компанією «InMind» провели два національні дослідження корупції в судовій системі.

Про це на прес-конференції в Івано-Франківську повідомила Світлана Горна, експерт з дослідження та моніторингу проекту «Гідна Україна»».

«Опитування ми проводили із чотирма групами людей: громадянами, компаніями, адвокатами та прокурорами прямо під судом. Опитуваним інтерв'юер протягом певного часу задавав запитання за стандартною анкетою. Коли ж опитувані не хотіли спілкуватися з нами одразу після судового процесу, ми домовлялися про зустріч»,— розповідає Світлана Горна.

За даними дослідження 2009 року, спостерігається падіння довіри громадян та компаній до судової системи порівняно із 2008 роком.

«Впевненість у поширенні корупції в судовій системі породжує підозру у спробі впливу на рішення суду з боку протилежної сторони. Кожний третій громадянин і кожна третя опитаних компаній висловили таку підозру як в 2008, так і в 2009 роках. На думку всіх чотирьох груп респондентів (громадян, компаній, адвокатів та прокурорів), найбільш корумпованими в судовій системі є судді»,— повідомляє Світлана Горна.

Довідка

Проект «Гідна Україна» виконується компанією Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI) у партнерстві з українськими організаціями за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Проект розрахований на два з половиною роки і має на меті підтримку незалежного громадського моніторингу й представництво та захист громадських інтересів в пріоритетних сферах боротьби з корупцією. Одним із завдань Проекту «Гідна Україна» є збір та оприлюднення об'єктивних даних про стан корупції в Україні.

old_editor, 26.08.2009 17:13



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини