Залякування дітей — спосіб зробити їх зручними, менш проблемними для батьків

Дитячі страхи поділяються на вікові, які дитина переростає, та навіяні, з якими дитина, в деяких випадках, впоратись без психічної корекції не зможе.

Вікові страхи є в кожної дитини. Найперший страх, який виникає вже після 6 місяців — малюк починає боятися, що його залишать або покинуть. Потім вже 3-5 років діти бояться страшних казкових героїв, негативних персонажів з фільмів чи мультиків.

Батьки завбачливо лякають дитину інтернатом чи циганами тоді, коли вона вередує чи вимагає уваги. Проте батьки не знають, що такі залякування повпливають на дитину в майбутньому негативно.

«Часто буває таке, що мама чи тато каже дитині: я тебе віддам циганам, віддам в інтернат, здам в магазин або покину. Це таким чином батьки намагаються дисциплінувати дитину, зробити її менш проблематичною чи зручною. В майбутньому такі діти важко адаптуються до соціуму, до спілкування з ровесниками, володіють низькою мотивацією, бувають надто агресивними»,— каже психолог Наталя Мухітдінова.

Батьки повинні заспокоювати дитину, піклуватися про неї та допомагати їй долати страхи.

«В маленькому віці є дуже хороший та дієвий спосіб побороти страх. Дитинка разом з мамою чи татом має намалювати те, чого боїться на аркуші паперу, а потім домальовувати якісь певні елементи, щоб зробити картинку веселою, смішною чи приємною. Це, на відміну від малювання та спалювання діє значно краще. Бо дитина не боятиметься, що страх потім повернеться. А ті страхи, які так не побореш, потребують спеціального підходу. Це може зробити кваліфікований спеціаліст», — говорить Наталя Мухітдінова.

За словами експерта, страхи бувають і корисними. Ось як страх висоти, вогню чи води. За статистикою, найчастіше тонуть люди, які не бояться води і вміють плавати. Страх, пов'язаний з інстинктом самозбереження, може врятувати життя.

old_editor, 19.08.2009 18:39



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини