Новий закон «Про вибори Президента» розв’язує руки всім махінаторам і фальсифікаторам — нардеп

Сьогодні в Івано-Франківську «європейський політик» номер один, а за сумісництвом нардеп та лідер «Європейської партії» Микола Катеринчук, розповідав про можливість проведення в Україні виборів президента за далеко не європейським сценарієм.

Причина проведення прес-конференції банальна «дати сигнал суспільству, що історія із фальсифікаціє виборів у 2004 році може повторитися».

Цьому має посприяти прийнятий депутатами ВР Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України».

Зокрема, йдеться про те, що цим документом дозволено вносити зміни у списки виборців у день голосування. При чому, це робити дозволено членам виборчої комісії навіть без рішення суду.

«Пам’ятаєте історію із фальшивими відкріпними посвідченнями, то це ще тільки квіточки. А тепер фальсифікацію закріпили на законодавчому рівні», — каже Микола Катеринчук.

До того ж, у новому законі ДВК мають розглядати скарги виборців під час голосування, а не після нього, як було завжди.

«Таким способом можна просто заблокувати роботу ДВК. Надійде, скажімо, сто скарг і члени ДВК будуть змушені їх розглянути, тому вони займатимуться не виборчим процесом, а розглядом тих скарг», — говорить Микола Катеринчук.

Також, згідно із новим законом, відсутній механізм оскарження порушень у зв’язку із встановленням результатів голосування на виборчих дільницях. Нардеп вважає, що більше шансів стати президентом матиме та людина, яка контролюватиме більшість членів виборчої комісії, адже оскарження протоколів за результатами голосування взагалі не передбачено.

Не передбачено також присутність на виборчих дільницях у ролі спостерігачів представників громадських організацій.

«Якщо більшість політиків говорять про те, що вони хочуть взяти участь у виборах, а не перемогти, то треба закон негайно змінювати», — сказав Микола Катеринчук.



old_editor, 05.08.2009 18:43



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини