Важливо вести дитину до школи тоді, коли вона буде готова - психолог

Перш ніж вести свою шестирічну дитину вперше в школу, необхідно визначити ступінь її дошкілької зрілості. Радять експерти.

За словами психолога Наталі Мухітдінової, існує кілька ознак готовності до школи: фізична, психічна, емоційна та когнітивна.

Перше, що формується в дошкільному віці і визначає вподобання майбутнього школяра — це гра. Дитині, яка готова йти в школу, вже нецікаві іграшки. Йому для гри потрібні люди, які грають певні ролі, при тому, сама гра повинна включати певні правила. І хоча дитині часто важко змиритися з програшами, вона вже може усвідомити те, що іноді в житті не все виходить так, як хотілося б.

"В дитини, яка може йти в школу мають випасти 2 передні верхні зуба. А також лівою або правою рукою змогти через голову торкнутися протилежного руці вушка. Це візуальні ознаки поступового дорослішання та готовності дитини. Адже перебування стільки часу в школі, навіть сидіння за партою — це велике навантаження. Тому краще не віддавати дитину в школу надто рано",— каже Наталя Мухітдінова.

Крім цього, дошкільна готовність виражається ознаками фокусування уваги, мислення, вміння класифікувати предмети за первинними ознаками синтезу та аналізу, вмінням логічно викладати свої думки побудованими реченнями, аналізувати слова по звуках та переказувати текст. Також у дитини повинна бути розвинена здібна моторика (тримання ножиць, показ пальчиками фігур), фантазія, соціальне вміння ( відстоювання себе, спілкування з однолітками, спілкування з дорослими, взаємодія) та розрізняння дорослих і дітей, їх обов'язки та значення.

"Вік 5-6 років — дуже важливий. Саме в цей період формується дитина, як особистість. Було б не зайвим відвести дитину до психолога та логопеда, щоб визначити її готовнісь. І головне - вести дитину без примусу", — каже Наталя Мухітдінова.
old_editor, 31.07.2009 17:32



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини