Газовані солодкі напої, соки та пиво не втамовують спрагу - експерт

З приходом літа продавці прохолодних напоїв мають неабиякий дохід. Проте, експерти застерігають, що газовані солодкі води, соки та пиво не втмамовують спрагу, а навпаки її посилюють.

"Влітку люди купують газовані солодкі чи мінеральні води, п"ють каву чи солодкі компоти, пиво чи слабоалкогольні напої в надії втамувати спрагу. Але це неправильний підхід, більше того навіть шкідливий", - каже лікар-терапевт Слава Марусяк.

В спекотну погоду експерт радить вживати:

- Чай є найкращим засобом для втамування спраги – його потрібно вживати на третину менше, ніж води. І не має значення холодний він, гарячий чи ледь теплий. Не рекомендується пити більше 8 чашок на день.

- Воду – найпоширеніший і найдоступніший напій. За здатністю втамовувати спрагу через велику кількість солей і біологічно активних речовин негазована мінералка посідає друге місце після чаю. Вона чудово освіжає і знімає втому. Краще втамувати спрагу зможуть додані до води шматочки лимона чи кількох кислих ягід – горобини та брусниці.

- Соки і нектари з м"якоттю не втамовують спраги. Томатний, вишневий, грейпфрутовий, сливовий, аличевий чи лимонний сік найкраще підходять. У спеку краще пити вище перелічені соки розведеними.

- Кисломолочні продукти - кефір, ряжанка теж непогано втамовують спрагу. Також можна спробувати тонізуючий напій під назвою Айран. Це кефір із спеціями та зеленню.

- Молоко із чаєм - тонізуючий напій в спеку. Не рекомендується пити молоко після їжі, адже воно знижує секрецію шлункового соку.

"Одним із кращих варіантів втамування нестерпного бажання пити є справжній, класичний квас, завдяки вуглекислоті й амінокислотам, які містяться у ньому, корисний та добре втамує спрагу. Не рекомендується пити газований квас, який продається у пляшках. Різні добавки перетворюють його на звичайний солодкий газований напій", - каже Слава Марусяк.
old_editor, 23.07.2009 17:28



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини