Після кожної ночі наступає ранок — психолог

Криза – слово, яке сьогодні є найбільш вживаним. Воно вже наскільки закоренилось у свідомість людей, що являється чимось більшим, ніж просто суспільним явищем, а настроєм всього загалу. Останнім часом говорять, що саме слово «криза» необхідно викинути з текстів газет, новин і телебачення. Але ж від перестановки доданків сума не змінюється, знайдуться інші синоніми, перейменування проблеми її не вирішить, кажуть психологи.

«Що таке криза? Це невідповідність між потребами та можливостями, коли індивід втрачає можливість задоволення своїх потреб. І виникає явище кризи», — розповідає «Малакаві» психолог Радислав Петрів.

Такі ситуації є своєрідним поштовхом рухатися вперед, міняти траєкторію руху і створювати нову стратегію життя. Для того, хто не звик до проблем, втрата роботи, грошей, страх перед майбутнім стають тією силою, яка заводить в глухий кут. І важливим є не примирення чи звинувачення в цій ситуації всіх крім себе, а знайти в собі сили піднятись і йти дальше. Часто чорна смуга може стати злітною.

«Концентруючи увагу на негативі, воно притягується. Варто пам’ятати, що після кожної ночі наступає ранок. Життя триває, безвихідних ситуацій не існує, є тільки небажання шукати шлях до виходу»,— каже Радислав Петрів.

За його словами, безпосередній вплив на людей має весь цей шум навколо кризи. Це не кінець, а всього лиш перехідний етап, не тільки в розвитку держави, а людей загалом. Зараз важливо як можна більше говорити про способи вийти з кризи, більше позитиву. Розповіді про спроби суїциду, наслідки кризи тільки підсилюють всезагальну депресію, вважає психолог.

old_editor, 12.03.2009 16:53



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини