Пекарі погрожують залишити країну без хліба

У понеділок, 16 лютого, під стінами Кабінету міністрів українські пекарі мають намір провести мітинг.

Про це повідомили в прес-службі Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП).

Так, зокрема, у мітингу будуть брати участь члени Всеукраїнської профспілки працівників харчової і переробної промисловості, суміжних галузей, працівників хлібопекарських підприємств, підприємств харчової промисловості зі всієї України.

Як відомо, 18 грудня 2008 року представники асоціації «Укрхлібпром» і ВАП звернулися до уряду по допомогу у врегулюванні кризової ситуації у вітчизняній хлібопекарській галузі з низкою вимог.

За їх словами, неможливо підвищити ціни на продукцію відповідно до росту курсу долара США через діючі у більшості областей цінові обмеження.

Також пекарі підкреслюють необхідність повернення значних коштів по кредитах у доларах США.

Це є причинами, через які на початку наступного року багато підприємств не зможуть продовжити виробничу діяльність.

Зокрема, пекарі закликали Кабмін зняти всі обмеження на підвищення цін у хлібопекарській галузі, припинити її регулювання і відкликати регуляторні права, тимчасово надані державним адміністраціям.

Крім того, уряд просили виділити кошти в гривні, що забезпечують рефінансування валютних кредитів хлібозаводів і їх перевід у гривневі за курсом 5 грн. за 1 дол.

24 грудня 2008 року пекарі провели мітинг під стінами Кабміну. Після чого був підготовлений ряд документів.

Зокрема, у січні був розроблений проект постанови Кабміну, що передбачає скасування дії постанови уряду «Про затвердження порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари».

Крім того, вносяться зміни в постанову уряду «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади і виконавчих органів місцевих рад щодо регулювання цін (тарифів)» і в Порядок формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджене державне регулювання.

«Однак, незважаючи на обіцянки чиновників, документи залишаються неприйнятими», — стверджують у ВАП.

16 лютого – останній день у розгляді проекту постанови Кабміну, наголошують представники галузі.

«Якщо цей документ не буде прийнятий, у найближчі дні Всеукраїнська профспілка працівників харчової і переробної промисловості, суміжних галузей готова вдатися до крайніх мір — всеукраїнського страйку з зупинкою виробництва і відвантаження хліба», — запевняють пекарі.

Українська Правда

old_editor, 14.02.2009 14:54



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини