Ірена Карпа — невдаха року

6 лютого були названі переможці літературного рейтингу «ЛітАкцент року» в двох номінаціях — художня книга та гуманітаристика.

Кращою художньою книгою стала книга Петра Мідянки «Ярмінок». Кращою книгою в номінації гуманітаристика визнано книгу Марка Павлишина «Ольга Кобилянська: прочитання».

Окрім того, вперше було визначено й «невдаху» року. У номінації під назвою «Золота булька» було названо книжку Ірени Карпи «Добло і зло», яка стала достатньо відомою, проте, на думку експертів «ЛітАкценту», вона є «булькою», тобто — її творчий чи професійний рівень низький.

«Наша премія «ЛітАкцент» покликана щороку визначати вартісні твори українських авторів, — говорить Володимир Панченко, професор Києво-Могилянської академії, головний редактор сайту «ЛітАкцент». — Трапляється, що в рейтингах перемогу віддають не за якістю творів, а за корпоративним принципом. І тоді вже не йдеться про нове слово в літературі чи гуманітаристиці. Йтися може хіба що про бульку, хоч і золоту. Звичайно, ми не претендуємо на істину в останній інстанції. Просто хочемо дати суспільству ще один орієнтир для формування думки про цінності справжні й ілюзорні».

До експертної групи входять фахівці, які живуть у різних регіонах України – Донецька, Івано-Франківська, Черкас, Києва, Бахмача... «Для нас є важливим те, що експерти не належать до однієї спільноти, і це забезпечує їх незаангажованість», — говорить Володимир Панченко.

Довідка

«ЛітАкцент року» — це перший книжковий рейтинг, у якому рішення приймається фахівцями — літературними критикам, істориками, культурологами, а об’єктом оцінювання є сам твір як художня чи інтелектуальна цінність. Натомість рейтинги, які вже існують, передбачають врахування думки читачів та експертів від «публіки», об’єктом же оцінювання, як правило, виступає книжка як видавничий продукт.

Протягом року експерти щоквартально визначали лідерів. З їх числа було обрано по три фіналісти у номінаціях «Художня література» та «Гуманітаристика». Переможці були визначені рішенням експертів 6-го лютого, напередодні церемонії нагородження.



old_editor, 09.02.2009 13:56



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини