Пропозиція іноземної валюти в Україні скоротилося на 43 %

Пропозиція іноземної валюти на внутрішньому ринку Україні в листопаді скоротилося на 43 %, тоді як попит зріс на 10 %.



Про це заявив перший заступник глави Національного банку України (НБУ) Анатолій Шаповалов.

«Переважає попит на валюту. Якщо взяти листопад — надходження у валюті скоротилися на 31 %, попит на валюту виріс на 10 %, а пропозиція на ринку скоротилося на 43 %», — сказав Анатолій Шаповалов.

При цьому він відзначив, що валютні резерви Нацбанку на сьогоднішній день складають 32,7 млрд. дол.

Як повідомлялося, курс гривні на міжбанку з початку поточного року знизився на 48,4 % — до 7,5 грн./дол., тоді як за 2007 рік він знизився на 0,2 % — до 5,0540 грн./дол.

За словами пана Шаповалова, скорочення резервів у цей період серпня-листопада пов’язано з валютними інтервенціями для підтримки курсу національної валюти.



«На валютний ринок було виведено 7,7 млрд. доларів, все інше — курсова різниця», — сказав Анатолій Шаповалов.

При цьому він нагадав, що за січень-вересень НБУ викупив на ринку надлишкової пропозиції валюти на 6,6 млрд. дол.

Перший заступник глави НБУ також призвав населення України утриматися від скупки валюти за завищеним курсом, щоб не підсилювати девальваційні тенденції.

Разом з тим, голова фінансового комітету Верховної Ради Микола Азаров заявив, що паніка на ринку виникла через дії бізнесів-структур, а не населення.



«Паніку створили не вони (люди), а ті юридичні особи, що конвертували величезну кількість валюти, і вивели її за кордон. От хто створив паніку. А люди вже підхопили цю паніку», — підкреслив Микола Азаров.

Через це він нагадав, що подібні небезпечні прояви в 2004 році вдалося припинити шляхом жорсткості процедури проведення валютних переказів за кордон.



Українська Правда


old_editor, 30.11.2008 19:19



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини