«Нафтогаз» пропонує облгазам підписати новий договір про постачання. Анушкевичус проти

Про те, що НАК «Нафтогаз України» напередодні опалювального сезону запропонувала облгазам підписати новий договір про постачання палива, минулого четверга на сесії міськради повідомив мер Івано-Франківська Віктор Анушкевічус. За його словами, міська влада не в змозі виконати умови нового договору, який передбачає штрафні санкції за невчасні розрахунки за газ. «Якби така угода діяла в минулому опалювальному сезоні, нашому теплокомуненерго з боку НАК «Нафтогаз України» було б нараховано штрафних санкцій на 36,6 млн грн», – заявив Анушкевічус. За його словами, кредиторську заборгованість мають всі ТКЕ, тому вимоги «Нафтогазу» є «абсурдними».

Заборгованість ТКЕ за природний газ, за даними «Газу України» («дочка» НАК «Нафтогаз України»), на 31 серпня становила 1,8 млрд грн. Найбільші борги мають Харківська, Донецька, Дніпропетровська і Луганська області, а також Крим, пише «КоммерсантЪ-Украина».

Раніше компанія «Газ України» заявляла, що не укладатиме договори з ТКЕ, які не забезпечать стовідсоткових розрахунків за газ за підсумками опалювального сезону 2007-2008 років. Але мери міст говорять, що виконати ці вимоги практично неможливо – компанії не можуть залучити кредити в умовах фінансової кризи. За словами мера Львова Андрія Садового, кредити на погашення боргів перед «Нафтогазом» банки не видають. «Ми чекаємо порад уряду щодо виходу з ситуації, що склалася. Львову до кінця року потрібно виплатити за газ 120 млн грн, а наступного року ця сума становитиме 260 млн грн», – відзначає Садовий.

Крім того, компанії не отримують з Держбюджету компенсацію різниці в тарифах на теплову енергію. «Через відсутність чітких умов підготовки і проведення опалювального сезону проблеми з державою у цій сфері є у всіх регіонів, – запевняє секретар Харківської міськради Геннадій Кернес. – Різниця тарифів має компенсуватися з держбюджету. Але компенсації немає, не передбачені ці кошти і в місцевих бюджетах».

Тим часом в «Нафтогазі» переконані, що причиною заборгованостей є неефективний менеджмент ТКЕ і безвідповідальність місцевих чиновників. «Нові договори не хочуть підписувати ті, у кого великі борги і порушення у сфері оплати газу, і ті, хто вже зараз впевнений, що буде безлімітно споживати газ, не платити за нього і далі нарощувати борги», – говорять в компанії.

«Безумовно, опалювальний сезон зірваний не буде, тим більше напередодні виборів, – упевнений керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін. – Швидше за все, «Нафтогаз» змусять зберегти постачання газу незважаючи на борги».
old_editor, 20.10.2008 17:49



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини