Названо лауреата Нобелівської премії з літератури

У Стокгольмі оголосили лауреата Нобелівської премії з літератури за 2008 рік.

Лауреатом Нобелівської премії з літератури став 68-річний французький письменник Жан-Марі Гюстав ле Клезіо.

Журі премії відзначило його як «автора нових напрямків, поетичних пригод і чуттєвого екстазу, дослідника людського єства за межами панівної цивілізації та всередині неї».

Популярність до Леклезіо прийшла в 1963 році, коли він опублікував свій дебютний роман Le Proces-Verbal (Протокол). Книга принесла йому номінацію на Гонкурівську премію та премію Ренодо.

Церемонія вручення лауреату Нобелівської премії, яка складається з золотої медалі, диплома Шведської Королівської академії і чека на 10 мільйонів шведських крон (1,42 мільйона доларів або 1,02 мільйона євро), відбудеться в Стокгольмі 10 грудня 2008.

Нобелівська премія з літератури вручається з 1901 року. Вибір найкращого в цій номінації за традицією викликає найбільш гострі суперечки та нарікання на адресу Нобелівських комітетів, адже за життя цю премію так і не отримали такі автори, як Лев Толстой, Август Стріндберг, Генрик Ібсен.

Минулого року лауреатом премії стала англійська письменниця Доріс Лессінг.



Як уже повідомлялося, 8 жовтня в Стокгольмі Нобелівський комітет Королівської шведської академії наук оголосив імена лауреатів премії Нобеля в галузі хімії - ними стали японський вчений Осама Сімомура і американці Мартін Чалфі і Роджер Тсіен.

6 жовтня розпочався так званий Нобелівський тиждень - традиційний тиждень оголошення лауреатів Нобелівської премії 2008. Першого дня оголосили лауреати премії в галузі медицини. 7 жовтня - лауреатів Нобелівської премії з фізики.

10 жовтня в Осло Норвезький Нобелівський комітет оголосить лауреатів або лауреата премії миру. Завершить Нобелівський тиждень подання 13 жовтня лауреатів премії з економіки, — повідомялє Корреспондент.net.

old_editor, 09.10.2008 21:30



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини