Карпа Ірена

Народилася 8 грудня 1980 року в Черкасах. Переїхала з сім’єю спочатку до Івано-Франковська, потім до містечка Яремче. Відвідувала художню школу, клас «образотворче мистецтво».

1998 року вступила до Київського Національного Лінгвістичного Університету (французька мова) і отримала диплом філолога 2003 року.

Тема диплому: «Проявлення архетипу Великої Матері в романах Мішеля Уельбека «Елементарні частинки» і Юрка Іздрика «Подвійний лев». Підхід – аналітична психологія и міфокритика.

З 1999 року Ірена є «фронт-вумен» альтернативної групи «Фактично Самі» (з 2007 «Qarpa»), музика якого становить суміш індастріалу, панк-року, гардкору та психоделічного трип-гопу.. Вона пише музику і вірші, часто обурливі і скандальні, і іноді досить символічні, сексуальні і ліричні.

Друкувалася в культовому часописі «Четвер». Першою її книгою стала «Знес Паленого», видана у 2000 у Івано-Франківську. До цієї книги ввійшли, поміж іншим, повість «50 хвилин трави» та оповідання «Сни Ієрихона», які разом з оповіданням «Ґанеша і Синкопа» та так званим інтерактивним романом «Полювання в Гельсінкі» склали видану в 2004 р. видавництвом «Фоліо» книгу «50 хвилин трави».

Закінчивши навчання, отримала магістерську ступінь з іноземної філології за спеціалізацією англійська і французька мови. Рік подорожувала Південно-Східною Азією, наслідком чого став роман «Фройд би плакав», виданий також «Фоліо».

У 2005 Карпа починає працювати ведучою на телебаченні (канали «ICTV», «Інтер», «MTV-Ukraine»).

Четвертою її книгою став ще один роман — «Перламутрове порно», який вийшов у 2005 у видавництві «Дуліби», п’ятою — роман «Bitches Get Everything», що видав «Клуб сімейного дозвілля».

В 2006-му році Карпа пробує себе як акторка («Аутизм», реж. О.Анпілогов, Україна, «Компот», реж. А. Якушенков, Росія) та режисерка короткометражного кіно «Kyiv. Limited Edition».

13 вересня 2008-го року на Львівському Форумі видавців презентовано книгу «Добло і Зло», яка видана «Клубом сімейного дозвілля». Це спільна робота Ірени та її сестри «япономовної гуцулки» Гапи. Розподіливши ролі, вони описали життя двох сестер (Стаса і Срайди) кожна зі свого боку. За словами Карпи, там немає ніяких порно чи наркотиків, але все цинічно і жорстко, лише дещо в іншій формі.

17 травня 2008 року Ірена Карпа вийшла заміж. Чоловік — Антон Фрідлянд, її побратим по письменницькому та частково телевізійному ремеслу (пописує сценарії до телефільмів час від часу). За словами Ірени, у ньому її підкупила надзвичайна чемність, інтелігентність, ну і звісно, освіченість.

Змінювати своє родове прізвище на чоловікове Ірена Карпа не збирається з простої причини: для цього потрібно пройти надзвичайно довгу і марудну паперову тяганину, починаючи від зміни особистого податкового коду, техпаспорта на машину, водійських прав і т.д. Тож навіть після одруження Карпа так і залишиться Карпою.

Знімається в еротичних фотосесіях для журналів Playboy, Penthouse, FHM.

З вересня 2008 року — «хронікер» , співведуча та одночасно журналіст у новому проекті Савіка Шустера «Шустер Live».

Нагороди

• 1999 — отримала гран-прі міжнародного конкурсу молодих письменників «Гранослов».

• 2006 — отримала премію «Best Ukrainian Awards-2006» у номінації «наймодніша письменниця».

old_editor, 03.11.2008 19:01



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини