Прикарпатський хоспіс — один з найкращих в західному регіоні

В Івано-Франківську проходить дводенний семінар «Окремі питання паліативної і хоспісної допомоги» для спеціалістів західних областей, — повідомляє журналіст IA MALAKAVA.

На семінарі йдеться не лише про медичні аспекти лікування, зняття болю, а й про духовну опіку, душпастирство, про особливості професійної етики, про навчання волонтерів і соціальних працівників.

Особливо цікавим є досвід паліативної опіки в Європі, зокрема, в Польщі – учасниками семінару є гості з Гданська і Лодзя. У Польщі, приміром, більше півтисячі хоспісних установ, та більше 300 – це так звані хоспіси на дому, коли до хворих приходять медики, соціальні працівники, психологи, священики, і це дає змогу охопити такою допомогою значно більшу кількість хворих. Значно простішою у них є проблема отримання знеболюючих ліків, бо в Польщі не вважають, що це може стати причиною наркоманії.

Учасники семінару побували в Івано-Франківському хоспісі, який відкрився другим після Львова в Україні 11 років тому. Тут полегшили відхід з земного життя більш як півтори тисячам невиліковно хворих. Зараз прикарпатський хоспіс, який очолює Людмила Андріїшин, організатор такого лікувального закладу і його незмінний керівник, визнаний навчально-методичним центром по західному регіону. Тут працюють за принципом: «ми не можемо додати днів до життя невиліковно хворих, та ми можемо додати життя до їхніх останніх днів».

За статистикою, в Україні лише онкохворих близько 100 тис. І лише 5% помирають в лікувальних закладах. А це і проблеми догляду за ними, і знеболення, і психологічної підтримки.

Красномовними є слова, винесені в девіз семінару: «Крапля милосердя може означати більше, ніж океан розуму».
old_editor, 19.09.2008 18:02



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини