З початку вересня на Івано-Франківщині зафіксовано майже 20 фактів експлуатації автомобілів з порушеннями чинного законодавства

Експлуатація будь-якого транспортного засобу дозволяється лише в тому разі, якщо він офіційно зареєстрований і пройшов технічний огляд. Відповідні записи у технічному паспорті на транспортний засіб – своєрідний ідентифікаційний код, який підтверджує легальність автомобіля. Так само за кожною автомашиною під час її реєстрації закріплюються індивідуальні номерні знаки. Перечіпляти їх з одного транспортного засобу на інший не дозволено, а тим паче самовільно змінювати номери кузова, агрегатів і вузлів. Проте реалії засвідчують, що чимало громадян наважуються на це, а в окремих випадках, зафіксованих працівниками державтоінспекції, узагалі йдеться про свідоме вчинення злочинів. Найчастіше у незаконних діях містяться ознаки скоєння злочину, передбаченого статтею 358 Кримінального кодексу України – підроблення документів.

Нерідко власники автомобілів нарікають на те, що працівники міліції начебто безпідставно зупиняють їх, перевіряючи документи, звіряючи записи в реєстраційних документах з номерами кузова чи агрегатів. Наскільки ця робота є необхідною, можна судити хіба з того, які, власне, порушення виявляють даішники. До прикладу, лише з початку вересня на Івано-Франківщині зафіксовано майже 20 фактів експлуатації транспортних засобів з порушеннями чинного законодавства. Зокрема, в обласному центрі затримано автомобіль “Фіат”, який не був зареєстрований в органах ДАІ, натомість його власник під час перевірки документів пред’явив міліціонерам свідоцтво про реєстрацію з явними ознаками підробки. Підроблені реєстраційні документи на автомобіль “Опель-Вектра” вилучено в жителя Верховинського району. Натомість у Галицькому районі затримано автомобіль “Ауді-А6”, у техпаспорті якого також виявлені ознаки підробки. Понад те, як з’ясувалося, на іномарку начеплені номерні знаки, які насправді мали б бути на вантажному автомобілі “КрАЗ”. Аналогічний випадок зафіксований у Верховинському районі, де на штрафмайданчик доставлено “Жигулі” з номерним знаком, що належить іншому автомобілю, зареєстрованому у Тернопільській області.

За цей же період затримано мешканця Калуша, який незаконно перебував за кермом. Цього року суд позбавив його прав на керування строком на шість місяців, проте 36-річний нахаба самотужки підробив посвідчення водія всіх категорій, начебто виданого у 1998 році. Вирішується питання про його притягнення до кримінальної відповідальності. Натомість 32-річний івано-франківець, щоб не переобтяжувати себе процедурою проходження технічного огляду, начепив на лобове скло своєї автівки талон про проходження державного технічного огляду, виготовлений ксероксним способом.

За словами працівників Державтоінспекції, контролююча робота працівників ДАІ проводиться постійно і дає можливість з’ясувати питання щодо законності експлуатації транспортних засобів, виявляти викрадені автомобілі, а також такі, що ввезені на територію України поза митним контролем.

Василь Гультайчук

ЦЗГ УМВС України в Івано-Франківській області





old_editor, 17.09.2008 17:57



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини