Палити в Україні стало дорожче



У неділю в тютюнових магазинах і кіосках продавці змінювали цінники на сигаретах. Ціни тютюну виросли приблизно на 20-25% і різні пачки виросли в ціні на 0,2-1 гривень.

"У середньому, подорожчав тютюн на 50-60 копійок за пачку. Причому подорожчання прямо пропорційно якості. Без фільтра подорожчали на 20 копійок, а от "Maльборо" і "Парламент" на гривню", - розповіла продавець тютюну Олександра.

Причина подорожчання в тому, що набув чинності закон про збільшення ставки акцизного збору на тютюн і тютюнові вироби, прийнятий Радою 31 липня. "Акцизний збір виробники традиційно перекладають на плечі покупця, - говорить експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. - Це означає, що підвищення акцизу до 2,5 разів (на 1-1,5 грн.) збільшить ціну".

До слова, у середньому пачка сигарет в Америці коштує 5-8 доларів, у Швеції - 5 доларів, у Франції - 8 доларів, в Іспанії - 5 доларів, а в нас як правило 1-2 долара, так що прихильники підвищення ціни напевно будуть наголошувати на цьому факті та наполягати, щоб ціна росла і далі.

Супротивники ж підвищення вважають, що підвищення ціни може бути зв'язано лише з поліпшенням якості виробів - якщо це задоволення стане більш безпечним, воно буде менше бити по здоров'ю громадян. Якщо ж ціни підняти до рівня, коли небагата людина не зможе дозволити собі куриво, ми знову повернемося в "кам'яний вік", коли люди вирощували самосад і курили шкідливу махорку.

Поки нове підвищення акцизу економісти обіцяють нескоро, оскільки великий ризик напливу контрабандного тютюну.

Джерело: "Сьогодні"
old_editor, 09.09.2008 01:59



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини