Виставка художника Івана Марчука

4 вересня в Івано-Франківському художньому музеї відкрито персональну виставку Івана Марчука.



На виставці представлено кілька десятків мистецьких творів автора, зокрема, пейзажі, твори з циклів “Безмежність” та “Біла планета 1”. У відкритті виставки прийняли участь широкі кола зацікавленої громадськості, мистецтвознавці, художники, представники управління культури облдержадміністрації, студенти.

Іван Марчук є народним художником України, лауреатом Національної премії ім. Т.Г.Шевченка. Походить митець з Тернопільщини.

Народився він у родині відомого ткача. Після закінчення школи вступив до Львівського училища прикладного мистецтва ім. І.Труша на відділ декоративного розпису (1951 - 56). Після служби в армії продовжував навчання на відділі кераміки Львівського інституту прикладного мистецтва. У1965 - 1968 рр. І.Марчук - працював у Київському науковому інституті надтвердих матеріалів, а згодом на Київському комбінаті монументально-декоративного мистецтва. З 1984 року художник на творчій роботі. До 1988 року творчість Івана Марчука не була офіційно визнана Спілкою художників, хоча він мав понад 15 експозицій у різних містах колишнього СРСР (перші виставки у 1979 і 1980 роках у Москві) - лише 1988 року його прийняли у члени Спілки художників України. Приблизно з тисячі творів і близько 20 персональних виставок складається доробок художника.

З 1989 р. по 2001 р. проживав у Австралії, Канаді, США. Тепер живе та працює в Києві.

Митець ділить свою творчість на п'ять періодів: «Голос моєї душі», «Цвітіння», «Пейзажі», «Портрет», «Абстрактні композиції». Твори кожного періоду відрізняються за стилем та малярською манерою. Замість звичайного мазка він винайшов спосіб нанесення на полотно найтонших цівок кольору, що створює дивовижне мереживо, завдяки якому добивається неймовірного світіння й мерехтіння кольору.

У 2006 р. Міжнародна академія сучасного мистецтва у Римі прийняла Івана Марчука до лав «Золотої гільдії» та обрала почесним членом наукової ради академії. Це перший випадок визнання українського художника інституцією такого високого рівня. Сьогодні «Золота гільдія» нараховує 51 художника з усього світу.

У 2007 р., за версією британського видання The Daily Telegraph, Іван Марчук, серед сотні найвидатніших діячів нашого часу був названий генієм сучасності. Він посів 72 місце.

Іван Марчук є засновником нових стилів у мистецтві, зокрема "пльонтанизму", це - назва, яку митець жартома дав своєму стилю. Вiд слiв «плести», «пльонтати»: картини нiби створенi з клубочкiв чудернацьких ниток. Стиль майстра справдi не пiддається жодним хитромудрим класифiкацiям. Належнiсть свою до будь-якої з них вiн вiдкидає. Бо є у нього все: пейзажi, портрети, наїв, «ню», щось узагалi казкове... Грандiозний цикл абстрактних робiт... Усе це неможливо сплутати з роботами iнших митцiв — принаймнi в нашiй галактицi. Сьогодні його картини вражають мистецтвознавців Європи, Америки, Австралії, йому пропонують виставлятися в найкращих залах світу і це все на противагу минулому гонінню та переслідуванню у власній державі, Україні.

ДОВІДКА

Іва́н Степа́нович Марчу́к ( народився 12 травня 1936, Москалівка, Лановецький район, Тернопільська область) — народний художник України, лауреат Національної премії ім. Т.Г.Шевченка.

Робіти художника:









old_editor, 05.09.2008 03:03



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини