У зв’язку з незаконним добуванням гравію на Прикарпатті порушено три кримінальні справи

Підрозділи міліції Івано-Франківщини продовжують здійснювати посилені заходи щодо припинення і недопущення фактів незаконного добування з русел річок піщано-гравійної суміші, піску і річкового каменю. З початку відпрацювання, а ці заходи здійснюють співробітники державтоінспекції, підрозділів боротьби з економічною злочинністю спільно з працівниками екологічної інспекції, рейдові групи виявили 51 порушення чинного законодавства про охорону навколишнього природного середовища. Найчастіше факти незаконних рейсів вантажівок з річковим гравієм виявляються у Снятинському, Надвірянснькому, Галицькому, Косівському і Коломийському районах. Матеріали щодо затриманих машин спрямовуються в екологічну інспекцію, а водіїв притягують до адміністративної відповідальності, в тому числі за порушення права державної власності на надра.

Водночас виявлені правопорушення у трьох випадках стали підставою для відкриття кримінальних справ. Зокрема, в одному з районів за матеріалами співробітників підрозділу Державної служби боротьби з економічною злочинністю прокуратура порушила кримінальну справу за фактами розтрати матеріалів, а йдеться про 28 тонн щебеню, матеріально-відповідальною особою кар’єру. Іншими словами, чоловік вивозив гравій не за місцем призначення.

У Косівському районі задокументовано факти незаконного користування надрами і вивезення піщано-гравійної суміші з річки Пістинька. За попередніми підрахунками, підприємець заподіяв шкоди інтересам держави на суму 33 тисячі гривень.

Івано-Франківською міжрайонною природоохоронною прокуратурою порушено кримінальну справу за фактом умисного пошкодження природозаповідного фонду в зоні санітарної охорони міського водозабору в Калуші. Ще до липневої повені правоохоронці задокументували факти самовільного використання земельної ділянки шляхом розробки корисних копалин. З’ясовано причетність групи осіб, які власною технікою добували та вивозили піщано-гравійну суміш з зони заказника місцевого значення «Ріка Лімниця з водоохоронною смугою вздовж берегів шириною 100 метрів». Підраховано, що такими діями державним інтересам завдано збитків на суму 374 тисячі гривень.

Мобільні групи міліції й надалі стежитимуть за дотриманням чинного законодавства у сфері природокористування.



Василь Гультайчук
,

ЦГЗ УМВС України в Івано-Франківській області
old_editor, 02.09.2008 02:03



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини