Хаотичне вивезення гравію з річок – дорога до нових бід

Однією з причин повені екологи називають несанкціоноване і неправильне видобування гравію з русел гірських річок. Зараз над цим встановлюють особливий контроль: від правоохоронців – до відповідних служб. Гравій вибиратимуть лише для відновлювальних робіт.

Пасічна Надвірнянського району – це гірське село, де завжди були проблеми з працевлаштуванням. Люди шукають способи заробити гроші, іноді собі на шкоду. Як розповідає завідувач кафедри геотехногенної безпеки та геоінформатики Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, доктор наук, професор Едуард Кузьменко, поширився незаконний видобуток гравію. «Вночі заїжджають просто в русло здоровенні машини. Платять від 100 до 150 гривень за ніч роботи. За ніч накидали машину – і все». І таке спостерігається скрізь, що наносить велику шкоду регіону.

Час збирати каміння...

Гравій вибирають несанкціоновано і неправильно. Коли його брати безпосередньо з русла, рівень рік знижується, береги стають крутішими, русло змінює напрямок, через що при сильних дощах вода стрімко летить вниз.

Тому після стихії правоохоронні органи запровадили спеціальні рейди річками та стихійними кар’єрами. Уже складено понад 50 протоколів на тих, хто самовільно займається вивезенням піщано-гравійної суміші, річкового каменю, піску, порушені дві кримінальні справи.

Однак начальник обласної екологічної інспекції Ігор Яківчук сумнівається в ефективності штрафних санкцій, «штраф 100 гривень, а машина щебеню на чорному ринку, за чутками, коштує до тисячі».

Гравій належить брати не з русел, а з берегів

Суворо взятися за порушників пообіцяв перший віце-прем’єр Олександр Турчинов під час перебування на Прикарпатті. Він наказав брати гравій лише на відновлювальні роботи і під контролем.

Екологи ж вважають, що насамперед слід впорядкувати видобування гравію у гірських ріках. Без цього при будівництві у гірських районах не обійтись, інша справа – люди мають знати, де і як його брати.

«Гравійні родовища можна і треба брати, але не поблизу річок», – кажуть природоохоронці.

Чи вдасться переконати людей, щоб самі собі не завдавали шкоди?

На Івано-Франківщині – 8 санкціонованих річкових кар’єрів. Для відновлювальних робіт обласна рада дала дозвіл розробляти нові, бо невигідно возити гравій із одного району в інший.

Почали складати перелік легальних кар’єрів, щоб не було хаотичного видобування. Укладатимуться двосторонні угоди між органами місцевої влади та самоврядування і будівельними організаціями.

Контролюватимуть їх представники влади, управління охорони навколишнього середовища, екологічної інспекції та водного господарства.



Галина Добош


Радіо «Свобода»
old_editor, 29.08.2008 14:10



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини